Két különleges Frida Kahlo-festményt is árverésre bocsátanak

A Christie’s aukciós ház november 20-21-én különleges eseményt szervez New Yorkban: latin-amerikai művészek festményeit bocsátják árverésre – írja a Forbes.com.

A 17-18. századi spanyol gyarmati időszakból származó festményektől kezdve modern, kortárs darabokig széles skáláját kínálják, de

az aukció egyértelmű sztárja Frida Kahlo lesz, akinek két művét is meg lehet venni.

Az egyik festmény a Portré a nőről fehérben: ezt 1929 környékén festhette a mexikói művész Diego Riverával való házassága idején, a művet Lola Álvarez Bravo fotósnak ajándékozta, aki fontos szerepet játszott a forradalom utáni mexikói művészvilágban.

Frida Kahlo: Portré a nőről fehérben (1929) Fotó: Christie's
Frida Kahlo: Portré a nőről fehérben (1929) Fotó: Christie’s

A másik egy teljesen más stílusvilágot képvisel: a Virágkosár című festményét 1941-ben festette, a bronzra festett kör alakú festményt a művész amerikai barátja, Paulette Goddard színésznő szerezte meg először, később magántulajdonban volt, csak rövidebb időszakokra adták kölcsön kiállításokra.

Frida Kahlo: Virágkosár (1941) Fotó: Christie's
Frida Kahlo: Virágkosár (1941) Fotó: Christie’s

Mindkét festmény kikiáltási ára 3 millió dollár, azaz 900 millió forint. A Christie’s becslése szerint 3 és 5 millió dollár között kelhetnek el, jó eséllyel egymilliárd forintnál is többért üthetik le.

Az aukció során más latin-amerikai festőktől származó művek is kalapács alá kerülnek. A Christie’s becslése szerint a teljes bevétel 25 millió dollár, azaz 7,5 milliárd forint körül alakulhat.

A híresebb művek között van még a kolumbiai Fernando Botero flamenco-táncost ábrázoló képe, a Tablao Flamenco (1984), ami 1,5 és 2 millió dollárért kelhet el, valamint a mexikói Francisco Toledo El Elefante című festménye (1978).

Fernando Botero: Tablao Flamenco (1984) Fotó: Christie's
Fernando Botero: Tablao Flamenco (1984) Fotó: Christie’s

Ez utóbbit a The William Louis-Dreyfus Alapítvány kínálja eladásra, értékét 800 ezer és 1,2 millió dollár közé teszik, az eladásból származó bevételt jótékony célokra fordítják.

Francisco Toledo: El elefante (1978) Fotó: Christie's
Francisco Toledo: El elefante (1978) Fotó: Christie’s

2018-ban a Magyar Nemzeti Galériában rendeztek Frida Kahlo-kiállítást, az elmúlt évek egyik legnépszerűbb tárlata volt. A kiállításról itt írtunk.

Az idei év egyik legnagyobb szabású tárlatáról, a Szépművészeti Mázeum Peter Paul Rubens és a korai flamand festészet kiállításról szóló beszámolót itt olvashatjátok.

Hozzászólások lezárva.