Keserédes csapást mért a járvány az édességbizniszre – mi lesz a csokinyuszikkal?

Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

A csokoládétermékek piacát a világon hét multinacionális vállalat határozza meg: a Meji és a Hershey nem rendelkezik európai üzemmel, míg a Mars, a Ferrero, a Mondelez, a Nestlé és a Lindt&Sprüngli jelen van a kontinensünkön.

A csokoládétermékeket gyártó vállalatok értékesítése nettó 73 milliárd dollár volt 2019-ben.

A multinacionális vállalatok a becslések szerint évente 1,8 millió tonna kakaóbabot használnak fel.

Becslések szerint a világon az emberek fejenként évente 0,9 kilogrammot fogyasztanak csokoládéból, az európai országok nassolása pedig jóval az átlag felett van, 2018-ban 5 kilogrammot tett ki. A világon

a legtöbb csokit a németek eszik, 2018-ban az egy főre jutó fogyasztásuk 9,7 kilogrammot tett ki,

őket Észtország követte 8,8 kilogrammal.

A húsvéti időszak a csokoládéfogyasztás csúcsa

Leginkább a speciális csokoládék értékesítése szenvedte meg a pandémiát. A szaküzletek és más értékesítés csatornák bezárása miatt a szupermarketekben próbálták eladni a magasabb kakaótartalmú, minőségi, kézműves csokoládét, azonban a munkahelyek elvesztése és a spórolás miatt

a fogyasztók inkább a sajátmárkás és alacsonyabb árú termékek felé fordultak.

A tavalyi korlátozások pedig egyértelműen távol tartották a vásárlókat a felső kategóriás szezonális termékektől. Az értékesítést megszenvedte a járvány, amelynek a kakaótermelésre gyakorolt hatása egyelőre nem egyértelmű. Ezen a piacon Elefántcsontpart és Ghána játszik vezető szerepet, a két ország a világ kakaótermelésének több mint 60 százalékát adja, így nélkülük jelentős kakaóhiánnyal kellene szembenézni.  

Nem lesz rosszabb ez a húsvéti szezon a tavalyinál

A tavalyi 822 tonnánál néhány százalékkal több,

mintegy 850 tonnás húsvéti szezonális édesség értékesítésére számítanak idén

az előzetes adatok alapján az édességgyártók, és az árbevétel 3-4 százalékos emelkedésére – mondta Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke egy online kerekasztal-beszélgetésen a héten.

A húsvét árbevétele a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben 4 milliárd forint fölött alakult, tavaly ez drasztikusan visszaesett: 20-25 százalékkal 3,2 milliárd forintra.

Az édességek piaca ugyanakkor stabil maradt 2020-ban,

annak ellenére, hogy tavaly csaknem minden negyedik csokinyúl vagy tojás ottmaradt a boltok polcain – mondta. 

A járványhelyzettől függetlenül a húsvéti szezonális édességek értékesítése évről évre csökken

a fogyasztói szokások változása miatt, kevesebben tartják a locsolkodás tradícióját is. A tavalyi, lezárások miatti visszaesést kiárusításokkal próbálták mérsékelni, már hetekkel az ünnep előtt. Még így is jelentős készletek maradtak a gyártóknál a járvány első hulláma miatt – magyarázta Némethné Szabó Alíz, a Metro Kereskedelmi Kft. édesség és cukrászati menedzsere.

A szezonra a felkészülést a gyártók már tavaly november-decemberben elkezdték,

az előzetes tervekhez képest jól állnak az értékesítési adatok alapján. Idén a gyártók a tavalyihoz hasonló veszteséget már nem szenvednek el várhatóan a jobb felkészülés miatt, igaz jelentős bizonytalansággal kellett készülni a járvány harmadik hullámára – tette hozzá.    

(cbi.eu)

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.