Keményen bírálta a magyar kormányt budapesti látogatása előtt a finn kormányfő

Minden EU-tagállam késznek tűnik elfogadni azt, hogy az uniós forrásokat a demokratikus értékek tiszteletbentartásához kötik – közölte a finn miniszterelnök hazája közszolgálati csatornáján. Antti Rinne budapesti és prágai látogatása előtt egy nappal adott interjút az YLE-nek.

Finnország az EU soros elnökségét tölti be egy olyan időszakban, amikor a tagországok is elkezdhetik a 2020 utáni uniós költségvetésről szóló tárgyalásokat. Így kulcsfontosságú lehet, hogy Helsinki tartja magát ahhoz, a források elosztásánál szempont legyen a jogállamiság. Ennek jegyében indították újra a Magyarország elleni, 7. cikk szerinti eljárást is.

Ennek hírére a magyar kormány az utóbbi időszakban élesen bírálta Finnországot, amely a jogállamiságot, a korrupciót vagy a média szabadságát vizsgáló felméréseken a legjobbak között szerepel. Kovács Zoltán szóvivő például azt tette szóvá, hogy ott nincs is alkotmánybíróság, hogy veszélyben a médiapluralizmus, mert a Sanoma termékei lefedik a piac 97 százalékát, és azt sem mulasztotta el megemlíteni, hogy az igazságszolgáltatás sem független, mivel a kormány nevezi ki a bírókat.

A finn kormány szinte azonnal reagált, méghozzá úgy: teljesen természetes, hogy megpróbálják őket hitelteleníteni, mivel Finnország a féléves EU-elnöksége idején a jogállamiság és a közös értékek tiszteletben tartását igyekszik erősíteni. „Ez nem töri meg az elhivatottságunkat, ami pedig minket illet: a múltban rendre bizonyítottunk” – tette akkor hozzá Ville Cantell külügyi szóvivő.

A finn kormányfő most azt közölte az interjúban:

a cél nem az, hogy bármely tagállamot kipécézzünk, hanem az, hogy megvédjük az európai embereket a jogállami elveket nem tisztelő zsarnoki rezsimektől.

(Reuters)

Hozzászólások lezárva.