Kaukázusi kalandok Georgiában

Trend FM, 2019. szeptember 25., 12:27

Tradíció és Nyugat felé fordulás: a hagyománytisztelet és a progresszió mintaképének számít Georgia. A Kaukázus vidékén fekvő, hegyek és völgyek által szabdalt eurázsiai ország óriási fejlődésen megy keresztül, gőzerővel menetelnek az Európai Unió felé, miközben az erős nemzeti öntudat mellett a regionális hovatartozás is meghatározza a grúz nép identitását. Ráadásul szezonális úti célnak sem utolsó.

Georgia területileg és lakosságszámát tekintve sem számít nagy országnak, mindössze 3,7 millióan élnek a kétharmad magyarországnyi területen. Ugyanakkor a tavalyi évben több mint 8 millió turistát fogadtak, ami jól jelzi, hogy Georgia legfőbb ágazata az idegenforgalom: pusztán a turizmusból származó bevételek nagyobbak, mint a dél-kaukázusi állam teljes éves exportja – kezdi az ország bemutatását Dr. Horváth Viktória, Georgia magyarországi nagykövete.

Ez pedig egyáltalán nem véletlen: Georgiában az év minden szakában lehet például síelni a Kaukázus valamelyik nyúlványán, túrázni a végtelen erdőségekben, elmerülni a rohamosan fejlődő városok forgatagában, de a Fekete-tenger partvidékén is lehet sütkérezni, hogyha egy kicsit pihentetőbb kikapcsolódásra vágyunk. Az ország területének nagy részét a hegyek uralják, ez az adottság pedig fontos társadalomképző hatással is volt az idők során. A hegyek által körülhatárolt síkságokon, völgyekben különböző, egymástól fizikailag elválasztva élő népcsoportok, törzsek, királyságok alakultak ki. Ez pedig azt jelenti, hogy egy georgiai lakos egyszerre nemzeti érzelmű és van egy nagyon erős regionális, helyi identitása is.

A gyerekek, mielőtt iskolába mennek, elsőként az adott járásban beszélt nyelvet sajátítják el, és csak az iskolában fejlesztik tökélyre a georgiai nyelvet, ami egy teljesen különálló idióma. Ez az egyik legfontosabb georgiai sajátosság, ami az országimázsnak is hangsúlyos részét képezi. Képírást használ, a környék egyik nyelvére sem hasonlít, még az oroszhoz sem. Ugyanakkor a georgiaiak kivételesen jók az idegen nyelvekben is, a 45 év felettiek a szovjet múltból kifolyólag tudnak oroszul is, a fiatalabbak közül pedig szinte mindenki jól beszél angolul – teszi hozzá Dr. Horváth Viktória.

És ha már szovjet múlt: Georgia a névváltoztatásával is igyekszik leszámolni a ’90-es évek előtti emlékekkel, ezért lett Grúziából Georgia. Magyarország 2011-től fogadta el hivatalosan a névcserét. Sőt, Gerogia olyannyira nem akar a keleti blokkhoz tartozni, hogy a keleti partnerség eminens tagjainak számítanak, több uniós jogharmonizációs, gazdasági és diplomáciai programot is futtatnak, amik a jövőben elvezethetnek akár az Európai Uniós csatlakozásig is.

De vissza a turizmushoz! Tavaly Magyarországról valamivel több, mint hatezer turista kereste fel az országot, akár utazási iroda segítségével, akár saját szervezésben. Dr. Horváth Melinda szerint bőven elég, ha csak két hónappal az utazás előtt találjuk ki, hogy meglátogatnánk a dél-kaukázusi országot, szinte biztosan fogunk tudni még szálláshelyet találni. Az ország biztonságos, az emberek rendkívül vendégszeretők, a magyaroknak ráadásul nosztalgikus érzésük is támadhat, amikor megérkeznek. Hiszen Georgia tényleg olyan, mint mikor idehaza a rendszerváltás után kezdett minden átalakulni és Nyugat-Európához hasonlítani.

Budapestről Kutaiszi városába vezet közvetlen repülőjárat, Georgia fővárosába, Tbiliszibe Bécsből lehet közvetlenül eljutni repülővel, vagy Budapestről isztambuli vagy berlini átszállással. Azonban ha a Kaukázus vidékére utazunk, érdemes útba ejteni a környék többi országát is, Örményországot és Azerbajdzsánt. A nyári főszezon után, amikor a tengerparti, vagy éppen hajós kirándulások már lecsengenek, ideális célpont lehet egy kaukázusi kiruccanás. Márpedig ha valami egyedire vágyunk, akkor Georgia semmiképp sem okozhat csalódást- zárja gondolatait Dr. Horváth Viktória.

A teljes beszélgetést Georgiáról itt hallgathatják meg. A műsorvezető Buza Sándor.

Hozzászólások lezárva.