Katás egyéni vállalkozók: a tevékenység szüneteltetése

A koronavírus nagyon sok katás egyéni vállalkozót érint, mivel jelentősen csökkent a szolgáltatások iránti kereslet. Azok számára, akik az új gazdaságvédelmi intézkedések következtében nem mentesülnek a katafizetés alól, összefoglaltuk a szüneteltetésre vonatkozó szabályokat.

A koronavírus nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében a kormányfő március 23-án bejelentette, hogy 2020. március-június hónapokra nem csak a kata hatálya alatt adózó személyszállítási szolgáltatást végzők adókötelezettségét enyhítik, hanem más, alapvetően lakossági szolgáltatásokat nyújtó vállalkozók is mentesülnek az adófizetés alól. Ilyen tevékenység – többek között – a fodrászat, a festés-mázolás, a villany-, víz- és gázszerelés, a humán egészségügyi ellátás, az előadóművészet, az épületasztalosi munka, a testedzés vagy az idősek és fogyatékos személyek gondozása.

Amennyiben más ágazatokba tartozó egyéni vállalkozók nem kapnak felmentést a kata fizetése alól, sokuknak mérlegelniük kell a vállalkozás szüneteltetését.

Az Adózóna járványügyi helyzettel összefüggő korábbi cikkeit itt olvashatja el!

A katás egyéni vállalkozási tevékenység egy hónaptól legfeljebb 2 évig szüneteltethető. Akik már most látják, hogy bevételük áprilistól jelentősen csökkenni fog, dönthetnek úgy, hogy szüneteltetik a tevékenységüket. Ez nehéz kérdés, ugyanis, ha nem szünetel a tevékenység, de csupán havi 40 000 forint a bevétel, a jelenlegi szabályok alapján meg kell fizetni a havi 25-50-75 000 forintos adót, attól függően, hogy a vállalkozó főállásban vagy másodállásban dolgozik.

Nagyon fontos az időzítés, ugyanis a webes ügysegéden keresztül elindított szüneteltetés már másnaptól életbe lép. Ez azt jelenti: ha a vállalkozó még március végén – javaslom, hogy ne az utolsó napon, inkább 1-2 nappal előtte – bejelenti a szüneteltetést, akkor márciusra vonatkozóan április 12-éig még meg kell fizetnie a katát. Ha azonban áprilisban egész hónapban nem végez tevékenységet, akkor adót sem kell fizetnie május 12-én.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen adminisztrációval jár a szüneteltetés!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.