Kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók bevallása 2020-ra I.

Február 25. fontos dátum a katás egyéni vállalkozóknál, eddig kell teljesíteniük bevallási kötelezettségüket. Kétrészes cikkünk összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban. Az első rész ismerteti mikor kell 40 százalék adót fizetni, mi minősül a kisadózó vállalkozás bevételének, a támogatásokat miként kell kezelni a Katv. hatálya alatt, illetve hogy kell eljárni a szünetelés ideje alatt érkezett bevétellel kapcsolatban.

A tevékenységét folyamatosan végző katás egyéni vállalkozónak 2021. február 25-éig kell a bevallásadási kötelezettségét teljesítenie a 20KATA nyomtatványon.

Az adózónak a 2020-ban elért bevétel nagyságáról és a tételes adó fizetésével érintett hónapok számáról kell nyilatkoznia. A nyilatkozat a jogkövetkezmények szempontjából bevallásnak minősül.

Rendelje meg most 15% kiadói kedvezménnyel az Adó 2021 különszámot!
Megjelent a HVG szokásos Adó különszáma, ezúttal 11 adótörvénnyel, bennük kiemelve a 2020-as évközi, a 2021. január 1-jei, illetve az azt követő változásokkal. A kommentárokat – amelyek részletezik a helyi adó, az illetékek és a számvitel módosításait is – Andersen Consulting adótanácsadó cég munkatársainak és más adószakértőknek a közreműködésével ismertetjük.
Részletek >>

Amennyiben adózónak a személyi jövedelemadóról szóló (szja-törvény) hatálya alá tartozó jövedelme is van, akkor a 20SZJA bevallást 2021. május 20-áig kell benyújtania.

Az adóév teljes időszaka alatt a kata hatálya alá tartozó (őstermelői tevékenységet nem végző) egyéni vállalkozók, akik az szja-törvény szabályai szerint adóköteles jövedelmet is szereztek 2020-ban, jóváhagyás nélkül is elfogadhatják a bevallási tervezetet, ezáltal is csökkentve a bevallási kötelezettséggel járó adminisztrációs terheiket.

A bevételi értékhatárra figyelemmel a 20KATA nyomtatványon kell bevallani a százalékos adó összegét is.

Amennyiben a kisadózó vállalkozás a naptári év minden hónapjára köteles a tételes adót megfizetni, akkor a vállalkozás bevételének naptári évben elért összegéből a 12 millió forintot meghaladó rész után 40 százalék adót kell fizetnie. Abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozás nem köteles a naptári év minden hónapjára a tételes adót megfizetni (pl. szünetelteti a tevékenységét, vagy évközben jelentkezik be a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény [Katv.] hatálya alá), akkor a 40 százalék adót a bevétel azon része után kell megfizetni, amely meghaladja az adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és havi 1 millió forint szorzatát.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 34. § (7) bekezdése szerinti mentesség az értékhatárt nem csökkenti. Ennek értelmében a jogszabályban meghatározott értékhatárt nem kell csökkenteni azokra a hónapokra tekintettel, amelyre vonatkozóan a mentesség igénybevétele miatt a tételes adót nem fizették meg.

Tételes adót nem kell bevallani, mivel a bejelentkezéssel az automatikusan „előíródik” a folyószámlán.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mi minősül a kisadózó vállalkozás bevételének, hogyan szabályos a támogatások kezelése a Katv. hatálya alatt, illetve hogyan adózik a szünetelés ideje alatt érkezett bevétel!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.