Kártérítést kell fizetnie egy férfinak védett virágok elpusztításáért

110 ezer forint kártérítésre kötelezett a Szolnoki Törvényszék egy férfit, mert szarvasgomba szedés közben elpusztított egy védett növényt – olvasható az ügyészség közleményében.

A férfit a Szolnoki Járásbíróság korábban környezetkárosítás bűntette, természetkárosítás bűntette és más bűncselekmény miatt 1 év 10 hónapi szabadságvesztésre ítélte, mert 2016. május 15-én, Szolnok külterületén ismeretlen társával engedély nélkül szarvasgombát gyűjtött, ezért

mintegy 400 négyzetméteres területen az avart elsöpörték, a talajt kapával mélyen felvágták, miközben az orchidea fajhoz tartozó védett növényt, 11 tő fehér madársisakot, letapostak.

A védett növényfaj egyedeinek pénzben kifejezett értéke tövenként 10 000 forint, a növény pedig a védettsége miatt az állam tulajdonát képezi.

A büntetőjogi ítélet után az ügyészség polgári pert is indított a kártérítésért, ebben született most ítélet. Az ügyészség azzal érvelt, hogy a tölgyfa gyökerén élő szarvasgomba és a védett fehér madársisak szimbiózisban élnek, csak együtt képesek létezni, külön-külön nem képesek önálló életre, az avar széthúzásával pedig megváltozhat a kedvező mikroklíma, a fák gyökerei kiszáradhatnak. A férfi tevékenysége miatt pedig a környezet, amelyben a szarvasgombák és a virágzó növények együtt éltek veszélybe került.

A föld alatt élő gombák gyűjtésére szigorú természetvédelmi előírások vonatkoznak, így az erdőgazdálkodó előzetes írásbeli engedélye kell hozzá, illetve a gyűjtőnek egy hatósági képzésen is részt kell vennie, mindemellett a gyűjtéshez csak alkalmassági vizsgával rendelkező kutyát lehet igénybe venni. Tilos többek között az ásás, kapálás, a növények gyökerének károsítása. Ezen természetvédelmi szabályokat a férfi megszegte, magatartásával veszélyeztette a környezetet, míg a védett növények elpusztításával kárt okozott.

A Szolnoki Törvényszék az ügyészi keresetnek helyt adott és az abban foglaltaknak megfelelően hozta meg döntését.

Hozzászólások lezárva.