Karácsony: 88 milliárddal szűkebb a jövő évi budapesti költségvetés

“Pokoli nehéz” lesz a következő év, 88 milliárdos kiesést kell kezelie Budapestnek – írja Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon.

A mellékelt ábrán részletezi is a főváros veszteségeit. Eszerint az iparűzési adó kiesése – amit az iparkamara javaslatára a kormány írhat elő – 28 milliárdot, a korábban kirótt “szolidaritási adó” 26 milliárdot von el a költségvetésből. A BKV jegybevétel-kiesése 20 milliárdot jelent, az állami kukaholding által ki nem fizetett szemétszállítás 5 milliárddal rövidíti meg Budapestet. A megemelt közműadó újabb 5 milliárd kiadással jár, a fővárosi cégek bevételkiadása pedig 4 milliárd forintot tesz ki.

Karácsony azt írja, a spórolást magukon, a politikai vezetésen kezdik. Ennek ellenére nem lesz elég pénz, hogy a korábbi színvonalon biztosítsák a szolgáltatásokat. Ennek oka a főpolgármester szerint nemcsak a válság, hanem a kormány megszorításai.

Az iparűzési adó felfüggesztéséről a főpolgármester korábban azt mondta, ez azonnal veszélybe sodorná a BKV működését. A Demokratikus Koalíció az ötletre válaszul azt javasolta, a kamara mondjon le a tagsági díj beszedéséről, amelyet egyébként kötelezően fizet minden vállalkozás a “kamarai szolgáltatások” címén.

Hozzászólások lezárva.