Karachi-gate: Franciaország exminiszterelnökét is korrupcióval vádolják

Egyéves felfüggesztett börtönbüntetést és 50 ezer eurós pénzbüntetést kért az ügyész Edouard Balladur egykori miniszterelnökre (1993–1995), aki sikertelen elnöki kampányát részben külföldi fegyvereladások korrupciós pénzeiből finanszírozta – írja a Le Monde. “A miniszterelnöknek tudnia kellett, hogy a pénzek bűnös forrásból származnak” – hangsúlyozta az ügyész.

Miről van szó? Franciaország fegyvereket adott el Pakisztánnak és Szaúd-Arábiának abban az időszakban amikor Balladur miniszterelnök arra készült, hogy Franciaország államfője legyen. A méregdrága kampányt részben azokból a megvesztegetési pénzekből finanszírozták, melyek mindig is együtt jártak a fegyverüzletekkel Franciaországban és persze másutt is.

Merénylet Karachiban

Pakisztánban a tálibok rendszeresen megtámadtak nyugatiak által lakott szállodákat: 2002-ben ennek lett áldozata 11 francia is. A sajtó kiderítette: a pakisztáni titkosszolgálat, amely korábban a tálibokat kiképezte, tudott a merényletről, amelynek idején a külföldiek közül csak franciák laktak a szállodában. Amikor a francia kormány reklamált, a pakisztáni tábornokok közölték: úgy érzik, átverték őket, mert nem kapták meg a fegyverüzletben kialkudott pénzt. A fegyverüzlet megolajozása címén elkönyvelt összeg jó része ugyanis Balladur kampányát erősítette.

Megindult a vizsgálat Párizsban, amelynek során “mindent hallottunk és mindennek az ellenkezőjét is” – hangsúlyozta az ügyész vádbeszédében. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a korrupciós ügyben még nagyobb szerepet játszott Franciaország akkori hadügyminisztere. Francois Léotard ellen ezért kétéves felfüggesztett börtönt és 100 ezer eurós pénzbüntetést kért az ügyész.

Léotard egy kínos kémkedési ügyben már régebben megbukott: az amerikai elhárítás leleplezte, hogy az oroszoknak szivárogtat ki információkat a NATO tanács üléséről.

Hozzászólások lezárva.