Jóval kisebb lett az EU gazdasági visszaesése, mint amekkorára számíthattunk

2020-ban 6,4 százalékkal esett vissza az EU gazdasági teljesítménye – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest 0,5 százalékkal, 2019 október-decemberéhez viszonyítva pedig 4,8 százalékkal csökkent a GDP.

Ezen belül az eurózóna GDP-je az egy évvel korábbihoz képest 5,1, az előző negyedévhez képest pedig 0,7 százalékkal esett vissza, 2020 egészében 6,8 százalékos volt a recesszió.

Ez az adat valamivel jobb, mint amire a szakértők számítottak: az elemzői várakozás az volt, hogy az eurózónából negyedéves összehasonlításban 1,2 százalékos, éves szinten pedig 5,4 százalékos visszaesésről érkezik hír.

2020 egészére az eurózónára az Európai Bizottság 7,8 százalékos, a Nemzetközi Valutaalap 7,2 százalékos visszaesést jelzett előre, ennél is jóval jobb lett az adat.

 A 27 EU-tagállam közül egyelőre 11-ről közölt adatokat az Eurostat a tavalyi utolsó negyedévről.

Negyedéves összevetésben három országban csökkent a GDP október-decemberben: Ausztriában 4,3 százalékkal, Olaszországban 2,0 százalékkal, Franciaországban pedig 1,3 százalékkal. A legnagyobb mértékében – 1,2 százalékkal – Litvánia, illetve 1,1 százalékkal Lettország gazdasága nőtt. Németországban 0,1 százalékos, Spanyolországban pedig 0,4 százalékos növekedést mértek.

Éves összehasonlításban minden országban csökkent a GDP. Spanyolország gazdasága szenvedte el a legsúlyosabb, 9,1 százalékos visszaesést, majd Ausztria következik 7,8 százalékkal és Olaszország 6,6 százalékkal. Németországban 3,9 százalékkal, Franciaországban pedig 5,0 százalékkal csökkent a hazai össztermék.

A második becslést két hét múlva, február 16-án teszi közzé az Eurostat, akkor már ismert lesz a magyar adat is.

Hozzászólások lezárva.