Jönnek az új 100 forintosok

Korszerűbb fémötvözetre cseréli a 100 forintos érmék alapanyagát a Magyar Nemzeti Bank (MNB), de a jelenleg használtak is forgalomban maradnak.

Az alakjuk, méretük, megjelenésük nem lesz más az új százasoknak, de az alapanyaguk igen: mostantól réz-nikkel-cink ötvözetből készülnek a bevonattal ellátott acél helyett, amelyet az érmegyártás terén manapság már csak elvétve használnak.

A jegybank szerint ez azért jobb, mert az érméket elfogadó automaták “stabilabban” működnek majd, és az “ellátásbiztonság szempontjából is kedvezőbb helyzetet” eredményez a váltás.

Az MNB két lépcsőben vezeti be az új 100 forintost:

  • Az új érmék október 1-jétől válnak törvényes fizetőeszközzé. A kibocsátási rendelet kihirdetését követően a jegybank féléves felkészülési időt és technológiai támogatást biztosít a készpénzellátási lánc szereplőinek, így különösen az automaták üzemeltetőinek, hogy felkészítsék berendezéseiket az új alapanyagú 100 forintos érmék elfogadására.
  • A készpénzforgalomban majd csak ezt követően, legkorábban 2020 májusában lehet majd találkozni a korszerűbb 100 forintosokkal.

Hozzászólások lezárva.