Jön az orosz vakcina

MTI, Trend FM, 2021. január 22., 09:35

Nagy mennyiségű orosz vakcina érkezik Magyarországra – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter éjszaka aláírta az erről szóló megállapodást. Az orosz egészségügyi miniszter azt mondta, hogy Oroszországban már megindult a tömeges oltás a Szputnyik V-vel, és a megállapodás lehetővé teszi a szállítást Magyarországra. Szijjártó Péter pedig közölte, hogy 3 ütemben érkezik majd az oltóanyag, a további részletekről még ma tájékoztat. Korábban a magyar szakemberek Magyarországon és a gyártás helyszínén is meg tudták vizsgálni az oltóanyagot, ezután pedig a hatóságok kiadták az engedélyt a Szputnyik V használatára.

2 hetes hosszabbítás jöhet a február elsején lejáró járványügyi korlátozásokban – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A kormányfő hozzátette, hogy ezután a parlament dönt a további lépésekről, de addig nem lehet feloldani a korlátozásokat, amíg meg nem kezdődik a tömeges oltás. A vakcinákkal kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, versenyhelyzetet kell teremteni, hogy több oltóanyag érkezzen. Vannak olyan gyártók, amelyek raktáraiban milliószám állnak a vakcinák, minél többen kapnak engedélyt, annál nagyobb lesz a verseny, így ha valamelyik gyártó nem szállít, megteszi azt majd a másik. A magyar hatóságok engedélyezték az AstraZeneca termékét, jelenleg a szállításról tárgyal a kormány a vállalattal, a külgazdasági és külügyminiszter pedig ma Moszkvában egyeztet a Szputnyik oltóanyag beszerzéséről. A kínai vakcina akkor érkezhet, ha megkapja az engedélyt a magyar hatóságoktól. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy Debrecenben vakcinagyár épül, így ha a magyar tudósok kifejlesztenek egy oltóanyagot, rögtön nagy mennyiségben lehet majd gyártani azt.

Újabb 1311 fertőzöttet azonosítottak idehaza egy nap alatt. Jelenleg majdnem 108 ezren pozitívak, közülük 4 ezren vannak kórházban, 247-en lélegeztetőgépen. Elhunyt 98, többségében idős, krónikus beteg, így 11.811-re emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádión azt mondta, eddig majdnem 139 ezren kapták meg az oltást. A kormányfő szerint akkor lesz aktuális az oltásigazolás előnyeivel foglalkozni, ha a beoltottak száma elérte az 1 milliót.

Nincs végleges döntés az uniós vakcinaútlevélről. Az Európai Tanács elnöke az EU-csúcs után azt mondta, elő kell készülni az ilyen igazolások jövőbeni használatára. A kérdésre a tagállami vezetők később visszatérnek, ugyanis csak a járvány későbbi szakaszában lehet majd felmérni, miként és milyen körülmények között alkalmazhatók az ilyen tanúsítványok. Charles Michel beszélt arról is, hogy fenn kell tartani a járványügyi korlátozásokat a vírusmutációk visszaszorítása érdekében. Ebben egyébként a tagállamok egyetértettek. Az Európai Tanács elnöke hozzátette, hogy az unió belső határainak nyitva kell maradniuk a belső piac zavartalan működése miatt, a járvány elleni védekezés érdekében azonban elképzelhető a nem alapvető fontosságú utazások korlátozása. Ezeket a tagállami intézkedéseket azonban össze kell hangolni.

Nemsokára elengedő mennyiségű vakcina érkezik ahhoz, hogy az EU lakosságának 70 százalékát védetté tegye – erről beszélt az uniós csúcs után az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen szerint a határok lezárása nem megfelelő eljárás, ezért célzott intézkedéseket javasolt, köztük a járványhelyzetet mutató térkép színkódjai között egy újabb, sötétvörös kategória bevezetését, amely azokat a térségeket jelezné, ahol kiugróan magas a fertőzöttek száma. A tagállami vezetők szerint fontos a koronavírus-tesztek eredményeinek kölcsönös elismerése, és az oltási kampányok felgyorsítása. A vakcinákat a lélekszám arányában, azonos időben kell eljuttatni minden tagállamnak.

Hozzászólások lezárva.