Jön a mindenkinek járó alapnyugdíj Németországban

A CDU azért akart szigorúbb szabályokat, mert arra gondoltak, hogy a szegény nyugdíjas élettársa lehet gazdag vagy pedig maga a szegény nyugdíjas nem a nyugdíjából él, hanem vannak megtakarításai.

A közszolgálati Deutsche Welle vette a fáradtságot és ellátogatott egy nyugdíjas házaspárhoz, akik immár jogosultak az alapnyugdíjra.

“Sosem hittem volna, hogy egy kávéházi beszélgetést sem engedhetek meg magamnak. De ez a helyzet. Csak a legszükségesebbre telik: rezsi, élelmiszerek. Feleségemnek agyműtétje volt, és azóta kevesebbet eszik. Szerencsére én sem eszem sokat. Így kijövünk a kettőnk nyugdíjából. Ha pedig valamit vásárolni akarunk, mondjuk matracokat, akkor az önkormányzathoz fordulunk segélyért vagy a jótékonysági szervezetekhez. Nem akarjuk családot terhelni ezzel” – magyarázta el a helyzetét a 77 éves nyugdíjas Berlinben.

1,4-1,5 millió nyugdíjas lesz jogosult az alap nyugdíjra, elsősorban a nőknek jelent majd ez nagy segítséget – ezt nyilatkozta a Deutsche Wellének Malu Dreyer, a szociáldemokrata párt ügyvezető elnöke. Azért van oly sok nő az alapnyugdíj-jogosultak között, mert 35 éves munkaviszony kell Németországban a nyugdíjhoz. Ezt szülés vagy más okból sok nő nem teljesíti. A másik ok az, hogy az alacsony fizetésű állásokban is nagyon nagy a nők túlsúlya. Most, aki megkapja az alapnyugdíjat, annak garantálják, hogy a mindekori nyugdíjminimumnál 10 százalékkal nagyobb összeget kap kézhez.

A 77 éves Hans Rudolf W. mindenképp örül az alapnyugdíjnak, mert így nem kell szociális segélyért folyamodnia. Ezt ugyanis megalázónak tartja. Így, ha most nyugdíjkiegészítést kap, akkor első dolga lesz az, hogy a feleségével kimozdul otthonról. “Végre beülhetünk egy kávéházba! Ez már nem lesz többe luxus a számunkra!” – értékeli helyzetét a nyugdíjas.

Hozzászólások lezárva.