Jogszabálysértő a NAV hipa-felezős nyomtatványa az MKOE szerint

A családi gazdálkodásokon belüli – adószámmal nem rendelkező – őstermelők ki lettek zárva a kérelmezésből, mert a nyomtatványon csak adószám feltüntetésére van lehetőség – hívja fel a figyelmet az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE).

Érthetetlen okokból a NAV nem tette lehetővé a telephelyek felsorolását, ami ellentétes a rendelettel. A rendeletből egyenesen következik, hogy az adózók válogathattak volna, hogy hogy hol csökkenjen az iparűzési adóelőleg 1 százalékra.

„A NAV nem kívánja közölni, hogy mely településekre továbbítja a hipa-előleg 1 százalékra való leszállításáról szóló 21NYHIPA nyilatkozatot, hiába kértük, hogy erre készüljön tájékoztatás” – hangsúlyozza a közlemény.

A NAV az ügyintézőin keresztül és a tájékoztató anyagjaiban most azt terjeszti, hogy minden iparűzésiadó-alany jelentse be újra a telephelyeit, pusztán az „iparűzési adó státusz” miatt. Ez félmillió bejelentés lenne, február 25-éig!

Az MKOE tisztelettel kéri az adóhatóság vezetőit – miután megkereséseikre nem válaszolnak –, hogy változtassanak a jogszabálysértő nyomtatványon és hagyjanak fel a felesleges adminisztrációs igényekkel!

A járványügyi helyzetben a könyvelők és bérszámfejtők megfeszített munkájának eredményeképpen létezhetnek egyáltalán a bértámogatási igénylések, vagy a fizetési könnyítési kérelmek, miközben semmilyen adminisztrációs könnyítés nem érkezett a járvány második hullámában. Az iparűzésiadó-előlegek csökkentéséhez elvárható lenne, hogy az adóhatóság együttműködjön a bejelentést benyújtó könyvelőkkel – fogalmaznak a közleményben.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.