Joe Biden visszaléptetheti az atomalkuba az Egyesült Államokat

Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Mihail Uljanov, Oroszország Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) akkreditált nagykövete a Twitteren azt írta, hogy jó úton haladnak a tárgyalások, de nem lesz könnyű menet, és nagy erőfeszítésekre lesz szükség. “Úgy tűnik, hogy az érdekeltek készen állnak erre” – írta.

Heiko Maas német külügy miniszter üdvözölte a tárgyalások újraindulását ugyanakkor figyelmeztetett, hogy nincs vesztegetni való idő. “Egy megállapodás, amelyet újfent teljességgel tiszteletben tartanak, jót tenne az egész térség biztonságának és a legjobb kiindulási alapot nyújtana a regionális stabilitást érintő más fontos ügyek megvitatására” – fűzte hozzá.

Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban mondta fel a nemzetközi szerződést arra hivatkozva, hogy Irán nem tett eleget abban foglalt kötelezettségeinek. Washington ezt követően újra életbe léptette a szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Később Teherán is fokozatosan kihátrált vállalásai mögül, és megint belefogott nukleáris programja fejlesztésébe.

Trump utódja, Joe Biden kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok visszatérne a szerződéshez, ha Irán feltételek nélkül betartja a megállapodásban foglalt kötelezettségeit. Teherán azonban azt követeli, hogy először függesszék fel a büntető intézkedéseket. Eközben szorít az idő, mert az atomalkut iráni részről tető alá hozó, mérsékeltnek számító Haszan Róháni elnök már csak júniusig van hivatalban.

Egy magas rangú, névtelenül nyilatkozó uniós tisztségviselő szerint a megbeszéléseken a felek tárgyalási listák kialakítására fognak összpontosítani. Ezek tartalmaznák a feloldható amerikai büntetőintézkedéseket, illetve Teheránnak a nukleáris megállapodásból fakadó, teljesítendő kötelezettségvállalásait. Az illetékes szerint abban reménykednek, hogy két hónapon belül sikerül az álláspontokat egyeztetni és megállapodásra jutni. Hozzátette, hogy nem lesznek közvetlen tárgyalások az amerikai és az iráni delegációk között.

Az amerikai külügyminisztérium pozitív lépésként üdvözölte a pénteki tanácskozást. Ned Price külügyi szóvivő kiemelte: az Egyesült Államok az elmúlt hetekben egyértelművé tette, hogy kész eleget tenni a megállapodásban vállalt kötelezettségeinek, ha Irán is így tesz. Price szerint apró, de kölcsönös lépésekkel lehet újraépíteni a bizalmat. Hozzátette: Washington számít az európai partnerek közvetítésére.

Eközben az iráni elnök azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok akár egy nap alatt is visszatérhetne az alkuhoz, és felfüggeszthetné az Iránnal szembeni szankciókat. Ebben az esetben az iszlám köztársaság is betartaná kötelezettségeit – fűzte hozzá Róháni. Teherán el fogja utasítani a közvetett tárgyalásokat az Egyesült Államokkal, illetve az amerikai szankciók fokozatos feloldását a megbeszéléseken – közölte az iráni Press TV állami televízió egy jól értesült, névtelenségét kérő forrására hivatkozva pénteken.

“Összhangban Irán legfelsőbb vezetőjének megváltoztathatatlan iránymutatásával elfogadhatatlan lesz a tanácskozások minden olyan eredménye, amely a szankciók lépésről lépésre történő feloldásán, vagy az amerikai féllelel történő közvetetett tárgyalásokon alapulna” – hangoztatta az iráni illetékes.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes a nap folyamán egyben elutasította a közvetlen találkozást is az Egyesült Államok képviselőivel a bécsi egyeztetéseken. “Az Egyesült Államok nem fog részt venni olyan tanácskozáson, ahol Irán is jelen van, ideértve a közös bizottság ülését, és ez biztos” – húzta alá a tárcavezető-helyettes. “Az az atomalku részes államainak ügye, ha bilaterálisan, vagy multilaterálisan egyeztetni szeretnének az Egyesült Államokkal… Bécsben, vagy máshol. Az iráni delegáció semmilyen szinten nem fog tárgyalni az amerikai küldöttséggel” – tette hozzá.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.