Jó hírt kaptak a vendéglátósok és a konditermek

A pénteki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a jelenlegi trendek alapján március 1-jétől és április elejétől kerülhet sor részleges nyitásra. Bejelentette: az állami-önkormányzati ingatlanban működő éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek nem kell bérleti díjat fizetnie a következő 4 hónapban.

A kormány szerdai ülésén értékelte a járványhelyzetet. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette az Orbán Viktor által korábban elmondottakat: online nemzeti konzultációt tart a kormány a február 15-i héten a nyitásról, a nyitás lehetséges menetrendjéről – írja laptársunk, a Privátbankár.hu. 

Megállt a koronavírus-statisztika javulása: orvosilag még nem igazolták, de az európai tapasztalatok alapján ebben a vírus mutáns törzsének a terjedése is szerepet játszik. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy azokban az országokban, ahol akár csak néhány napra teljesen kinyitottak, ott kiugró fertőzési adatok vannak, ezért fontos az óvatos és szakaszos nyitás a jelenlegi trendek alapján március 1-jétől és április elejétől kerülhet sor részleges nyitásra.

Ehhez azonban szükség van a jelenlegi szabályok betartására – mondta Gulyás Gergely.

Gulyás szerint nem kellene bérleti díjat fizetniük a vendéglátósoknak, konditermeknek

A gazdasági ügyekről Orbán Viktor csütörtökön hosszan beszélt, Gulyás Gergely ezért csak röviden tért ki a témára, leginkább a kormány válságkezelését méltatta (és a “baloldali válságkezelést” ostorozta). Megemlítette a bértámogatás előfinanszíroztásra történő átállítását, a 13. havi nyugdíj visszaállítását, az otthonfelújítási programot, az 5 százalékos lakásáfát, a 25 év alattiak 2022-től bevezetésre kerülő szja-mentességét, a június 30-áig fennálló hitelmoratóriumot.

Ma megjelenik a rendelet arról, hogy február 1-je és május 31-e között nem kell bérleti díjat fizetni az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokban működő kávézóknak, éttermeknek, konditermeknek – jelentette be Gulyás Gergely, ezzel mellesleg egy csapásra újabb bevételtől fosztva meg az önkormányzatokat. Szerinte egyébként azoknak sem kellene bérleti díjat fizetniük (vis maior okán, hiszen tevékenységük ellehetetlenült a vírus miatt), akik nem állami vagy önkormányzati tulajdonú ingatlant bérelnek étterem-, kávézó-, konditerem-üzemeltetés céljára. Az ezzel kapcsolatos jogi vitába mindenesetre a kormány nem kíván beleszólni.

Hozzászólások lezárva.