Jó hírt kapott a Richter Japánból – Portfolio

A Richter bejelentette, hogy licenc partnere, a Mochida Pharmaceutical bevezette a japán piacra a Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG által kifejlesztett bioszimiláris teriparatide készítményt. A bevezetésre azt követően került sor, hogy szeptemberben a Mochida forgalomba hozatali engedélyt kapott a termékre.

A készítményt, ami a teriparatide bioszimiláris terméke, a japán piac számára a Mochida fejlesztette ki a Richterrel 2010-ben kötött licenc és együttműködési megállapodás alapján. 2017 januárjában az Európai Bizottság jóváhagyta a bioszimiláris teriparatide, a Terrosa forgalomba hozatali kérelmét, a készítmény a referencia termék szabadalmi védettségének lejáratát követően, 2019. augusztus második felében bevezetésre került Európában.

A bejelentéssel kapcsolatban megkérdeztük Beke Zsuzsát, a Richter PR és kormányzati kapcsolatok vezetőjét, aki elmondta, hogy a Richter royalty árbevételre jogosult, ennek mértéke iparági standardnak megfelelő, a royalty 2020 első negyedévében jelenik meg a Richter számaiban. Mérföldkő kifizetés nincs, míg a royalty 50 százalékát a Richter, 50 százalékát pedig a Richter-Helm BioTec kapja. Peak sale várakozás egyelőre nincs, ez attól függ, hogy a Mochida milyen támogatott árat képes elérni a japán piacon. A készítmény esetében a hatóanyag előállítása Németországban, a termék előállítása Debrecenben történik.

A teriparatide – háttéradatok
A teriparatide a humán parathyroid hormon biológiailag aktív részével bioszimiláris, a természetes hormont helyettesíti, és a csontképzést serkenti. A teriparatide-ot a csontritkulás kezelésében alkalmazzák, tekintve, hogy a csonttörés kockázatát számos betegcsoportban csökkenti. A csontritkulás mindkét nemet érintheti, mindazonáltal gyakrabban fordul elő nők esetében a menopauza után. A csontritkulás kortikoszteroid kezelés mellékhatásaként férfiaknál és nőknél egyaránt kialakulhat.

A Richter árfolyama idén közel 9, az elmúlt egy évben 11 százalékot emelkedett.

Címlapkép forrása: BÉT

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.