Jó hír a nyugdíjra gyűjtőknek: nagy pénzeső jöhet idén

Folyamatosan csökken a taglétszám

Hiába az idei jó befektetési teljesítmény, az önkéntes pénztárak taglétszáma a harmadik negyedévben is tovább csökkent az MNB friss adatai szerint. A tagok száma szeptember végén 1,11 millió főt tett ki, év eleje óta ez több mint 1,5%-os visszaesést jelent a létszámban, havi alapon pedig 0,5%-os csökkenést.

Nagyjából állandósulni látszik a tagok által fizetett és a munkáltatói tagdíj egymáshoz viszonyított aránya, a harmadik negyedévben előbbi 21, utóbbi pedig 8 milliárd forintot tett ki. Az előző évek alapján a nagy felfutást idén is a negyedik negyedév hozhatja el, a tagok általában ebben az időszakban szokták befizetéseiket növelni, részben az adójóváírások teljes kihasználása miatt.

Eddig az összes negyedévet sikerült pozitív hozammal zárniuk az önkéntes kasszáknak idén, az év első kilenc hónapjában  már 7,22%-os hozamnál tartanak iparági szinten, amivel kezdik utolérni az önkéntes kasszák teljesítményét is. Az önkéntes kasszáknak az első negyedév sikerült erősebben, de a szeptemberben záruló három hónapban is sikerült 2,3%-ot hozniuk. A pénztári portfóliók jelenleg 1485 milliárd forintot kezelnek, ezen a befektetési tevékenység eredménye a harmadik negyedévben 35 milliárd forint volt.

Az önkéntes pénztárak portfóliójában valamelyest csökkent a harmadik negyedévben a kötvénybefektetések aránya az előző negyedévhez viszonyítva, a befektetési alapokban kezelt vagyon valamelyest nőtt, ahogyan a készpénz és bankbetét aránya is.

Már csak kicsivel vezetnek a magánnyugdíjpénztárak

A négy megmaradt pénztár esetében a befektetési tevékenység eredménye meghaladta a 6,6 milliárd forintot a vizsgált negyedévben, ami pedig a vagyonra vetítve több mint 2,5%-os hozamnak felel meg. Ez több, mint amennyit az önkéntes pénztárak hoztak ugyanezen időszak alatt, de az eltelt három negyedévet összegezve a magánkasszák már 7,8%-os hozamnál tartanak, ez már csak 55 bázisponttal magasabb a magánkasszák teljesítményénél.

A magán-nyugdíjpénztári portfólióban az előző negyedévhez képest érdemi növekedést mutat a készpénz és a bankbetét, e mellett még a részvénybefektetések aránya nőtt a szeptemberrel záruló három hónapban.

A héten írtunk arról, hogy november elejével bezárólag a legjobban teljesítő önkéntes pénztári portfóliók mindegyike 12% felett teljesített, a legjobb három pénztár hozama 14,7-20,5% között szóródott, és még nincs vége az évnek. Erről bővebben itt írtunk:

Címlapkép: Getty Images/ martin-dm

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.