Jelentősen változtat az Intel a szerverpiacra szánt fejlesztésein – PROHARDVER!

Már a múlt hónap végén beszámoltunk arról, hogy módosítások elé néz az Intel útiterve, és most elkezdett körvonalazódni, hogy mi az a tényező, amit az új vezető nagy problémának talál. A gyártóktól megtudtuk, hogy a Santa Clara-i óriáscéget egy stratégiai tényező hátráltatja igazán. Egyszerűen a szerverpiacra tervezett dizájnok sokkal később jönnek, mint az alapot adó mobil vagy asztali verziók.

Hirdetés

Ez igazából könnyen megfigyelhető. Például a Sunny Cove kódnevű processzormagot használó mobil Ice Lake lapkák a 2019-es esztendő nyarán debütáltak, és a szerverbe ennek a magnak a módosítása most tavasszal fog megjelenni az Ice Lake-SP kódnevű fejlesztésben. Majdnem egy és háromnegyed év van a két termék kiadása között, ami borzalmasan sok. A Willow Cove magokat használó Tiger Lake esetében sem jobb a helyzet, ez a fejlesztés ugyanis az elmúlt esztendő őszén jelent meg, míg a módosított Willow Cove-val felszerelt, szerverekbe szánt Sapphire Rapids leghamarabb a következő év nyarán érkezhet. Itt is meglesz tehát a háromnegyed évnyi különbség a mobil és a szerverpiaci verzió között.

Ez azért fogható fel gondnak, mert az AMD másképp dolgozik. A Zen 2 magokra épülő asztali és szerverdizájn között csupán negyed év telt el, míg a Zen 3 esetében ez az időtartam ugyan fél évre nő, de még így is sokkal gyorsabban jön a szerververziója az aktuális csúcsmagnak. Az Intel azonban végre kezd rájönni, hogy pusztán a hatékonyabb fejlesztési modellel az AMD folyamatosan nyer magának egy generációnyi előnyt. Effektíve bármit is ad ki a Santa Clara-i óriáscég, arra a kisebbik processzorgyártónak már rég ott van a piacon a válasza.

Friss információink szerint a legfőbb változás az lesz, hogy módosul a processzormagokra vonatkozó tervezés. Mostantól az kerül fókuszba, hogy egy új magra a szerverpiacra szánt termék érkezzen meg a leghamarabb. Ez egy hosszabb távú folyamat lesz, nagyjából 2025-ben láthatjuk majd meg az eredményét, hiszen a már javában készülő dizájnokat nem lehet elég hatékonyan módosítani. Ezek egyszerűen beragadtak a pár éve elkezdett, alapjaiban rossz hatásfokkal működő fejlesztési stratégiába.

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.