Javulóban a német hangulatindex és az aktuális helyzet megítélése

A müncheni székhelyű Ifo intézet bejelentette, hogy a várt értéket kissé felülmúlva, 94,6 pontra növekedett a szeptemberi hangulatindex az előző havi 94,3 pontról. Az augusztusi eredmény 2012 novembere óta a legalacsonyabb érték volt.

Az index elemei közül a gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató az augusztusi 97,3 pontról 98,5 pontra javult, szemben az elemzők 97 pontos várakozásával.

Tartanak a recessziótól

A szakértők számításaival ellentétben a hat hónapra előretekintő várakozások mutatója 91,3 pontról 90,8 pontra gyengült. Az eredmény hátterében az is állhat, hogy Németország hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal csökkent április-május-júniusban az előző negyedévhez képest és számos német gazdaságkutató intézet szerint ez a tendencia lesz megfigyelhető a szeptemberrel záródó három hónapban is.

Amennyiben pedig a GDP két egymást követő negyedévben is csökken a megelőző három hónaphoz képest, akkor azt már recessziónak tekinthetjük.

A müncheni egyetem Ifo gazdaságkutató intézete (Ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy 9 ezer gazdasági szereplő megkérdezésével németországi üzleti hangulatindexét. A felmérés alapjául szolgáló kérdőív a jelen helyzetre és a következő 6 hónapra vonatkozó várakozásokat is tartalmazza.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.