Járvány: adózási könnyítések a kivában – szabályok, elhatárolások, példák

2020 utolsó negyedévét (azaz kisvállalatiadóelőleg-megállapítási időszakát) is a veszélyhelyzeti adózási szabályok mellett kell elszámolnunk. Ugyanakkor, a naptári év végével – ami a kisvállalatiadó-alanyoknál az adóév végét is jelenti – már érdemes áttekinteni és ellenőrizni, hogy a teljes év során megfelelően alkalmaztuk-e a rendkívüli előírásokat, a kivakedvezményeket. Írásunk e két soron következő feladatban kíván segítséget nyújtani.

Nem újkeletű szabály – már 2020 tavaszán, a koronavírus-világjárvány első magyarországi hullámában megszületett azon kedvezmény a kisvállalatiadó-alanyok vonatkozásában, mely szerint a meghatározott ágazatok szerinti tényleges főtevékenységet folytató adózók a kisvállalatiadó-kötelezettségük megállapításánál nem tekintik kisvállalatiadó-alapnak a személyi jellegű kifizetések összegét. Ezen könnyítés első körben a 2020. március, április, május és június hónap vonatkozásában illette meg az adóalanyokat a 61/2020. kormányrendelet alapján.

Ezt követően, a 2020. július-október hónapokra már nem járt a kedvezmény, majd a járvány második, őszi hullámában a tavaszi rendelkezésekhez hasonló előírások léptek életbe, amelyek azonban több ponton újdonságot hoztak a fél évvel korábbi szabályozáshoz képest.

Az Adózóna koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egyéb írásait itt találja.

Az új előírásokat a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. kormányrendelet 4–6. §-ai tartalmazzák.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi minősül tényleges főtevékenységnek, illetve, hogy melyek a további feltételek!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.