Januárban nőtt a munkanélküliség Magyarországon

Közösséget építünk!
Signature-előfizetőink számára egyedi online klubeseményt szervezünk, ahol profi befektetők mondják el, mi várható 2021-ben. További részletek ide kattintva.

Az álláskeresők száma januárban 298 700-ra nőtt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a tavaly decemberi 290 700-ról. Egy hónap alatt 8000-rel nőtt az álláskeresők száma. Vagyis a koronavírus-járvány második hullámában a járványhelyzet elhúzódása miatt Magyarországon újra emelkedik az állástalanok száma. Az előző év azonos időszakához képest pedig közel 50 ezerrel több az álláskereső.

Januárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,5 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,6 százalék. A legalacsonyabb arányt Győr-Moson-Sopron megyében mérték.

Az év első hónapjában 30 400 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét, 9,2 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest jelentősen, 22,4 százalékkal csökkent.

Az álláskeresők 28,1 százaléka, 84 000 ember, több mint egy éve keresett munkát, ez 25,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az NFSZ adatai szerint januárban 151 300 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 50,4 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 49,4 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók egy hónap alatt 383 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be, ami az NFSZ szerint jelentősen elmarad a válság csúcsán, 2020 júniusában bejelentett, a több mint 2300 emberre vonatkozó létszámleépítéstől. Az elbocsátások a szektorom közül az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelmet, a műanyag építőanyag gyártását, a felsőfokú oktatást, az egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatást és a fémalakítást, valamint a porkohászatot érintették, Budapesten valamint Pest, Tolna, Somogy, Zala és Heves megyében.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.