Izraelben megkezdődött a nyitás utolsó szakasz

Izraelben megkezdődött a nyitás utolsó, harmadik szakasza, amelyben újraindult a vendéglátó- és szórakoztatóipar, valamint az oktatási rendszer a járványügyi előírások betartásának kötelezettségével, így szinte teljes egészében visszatért a normális kerékvágásba az élet – jelentette a helyi média vasárnap.

A kormány enyhítette a gyülekezési tilalmat:

ezentúl zárt helyen tíz helyett húszan, a szabadban pedig 20 helyett 50-en lehetnek együtt.

A nyitást egy év után először könnyűzenei koncertekkel ünnepelték meg a tel-avivi Bloomfeld sportcsarnokban, ahol péntek délután és szombat este két népszerű énekes, Ivri Lider és Salom Hanoch koncertjét 500 fős közönség hallgathatta. A résztvevők maszkban, egymástól távol ültek, mindegyikük vagy már kapott koronavírus elleni védőoltást, vagy felgyógyult a Covid-19 betegségből. A jegyek szerdán negyed órával a koncertek meghirdetése után elfogytak.

Fotó: JACK GUEZ / AFP

Visszatérhettek az iskolapadokba a 12-16 évesek és a felsőoktatás hallgatói, de továbbra is maszkot kell hordaniuk és kis csoportokban tanulnak. Kinyithattak a vendéglők és a kávéházak is. A vendéglátó helyeken zárt térben csak a „zöld” igazolvánnyal rendelkezők, azaz a második oltást már legalább egy hete megkapók, illetve az igazoltan felgyógyultak ülhetnek, a többiek csak a kerthelyiségekben foglalhatnak helyet.

Szombat éjfélkor a repülőtéri szabályok változása nyomán hazaengedtek több száz külföldről visszautazó izraelit, akiket eddig karanténszállodákban helyeztek el. Megszűnt a sokat bírált engedélykérés a „kivételezési bizottságtól” a védőoltásban részesült izraeliek számára. Ők, ha találnak repülőjáratokat, szabadon ki- és beutazhatnak, de továbbra is engedélyt kell kérniük az Izraelbe készülő külföldieknek, valamint a még be nem oltott helyieknek, ha el akarják hagyni az országot.

A szombaton elvégzett 45 938 tesztből 1923 bizonyult pozitívnak, ami 4,3 százalékos arányt jelent.

A harmadik járványhullám mostani, visszavonuló szakaszában 40 650 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a SARS-CoV-2 vírus okozta szövődményekkel 1155 embert ápolnak kórházakban, közülük 724-en súlyos esetnek számítanak, 210-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak. A betegség tavaly február óta 5861 életet követelt Izraelben.

Hozzászólások lezárva.