Izgalmas programokkal vár a Bay Zoltán Kutatóintézet a Kutatók Éjszakáján

PR, Trend FM, 2019. szeptember 27., 15:59

A Kutatók Éjszakája alkalmából újra több tucat olyan kutatóintézet, kutatócsoport és labor nyitja meg kapuit, amelyek legtöbbje máskor ritkán fogad látogatókat. Idén 25 esztendős a Bay Zoltán Kutatóintézet, amely az eseménysorozat egyik kiemelt szervezőjeként maga is látványos programokkal, érdekes kísérletekkel és interaktív játékokkal várja a tudomány világa iránt érdeklődőket három helyszínén: Budapesten, Szegeden és Miskolcon.

Budapesten többek között kémiai szabadulószoba, tudományos sörfőzde és interaktív kvíz fogadja a kísérletező kedvű fiatalokat, akik ezen az estén akár űrkutatók, rádióamatőrök vagy bűnügyi helyszínelők is lehetnek. Az utazó planetáriumban megtudhatják, hogyan keletkeznek a csillagok, valamint játékosan ismerkedhetnek a lézer alkalmazási lehetőségeivel, okulhatnak a háztartási hulladékok csökkentéséről és újrahasznosításáról, vagy a hamisítványok felismeréséről is, este pedig látványos lézershow kápráztatja majd el a látogatókat. Miskolcon önvezető és távirányítású autók versenyeznek és a Bay-Boy nevű robotfiúval is lehet találkozni, míg Szegeden Magneto és Ironman, a két szupererő mérkőzik meg egymással.

A Kutatók Éjszakája elsősorban a tudományos és a kutatói életpálya bemutatását, népszerűsítését és vonzóvá tételét szolgáló rendezvénysorozat, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezésére minden év szeptember utolsó péntekén megrendeznek mintegy 30 országban – 2006 óta Magyarországon is. Bár a fesztivál fő célja a kutatói utánpótlás, ezért leginkább a tizen- és huszonévesekre számít, a szervezők úgy állítják össze a programokat, hogy a kisgyerekektől a nagyszülőkig mindenki találjon magának érdekes eseményt, és aktív részese lehessen a kísérleteknek.

A részvétel ingyenes, tudományos felkészültség nem szükséges hozzá. A helyszínek és a programok megtalálhatók a www.kutatokejszakaja.hu honlapon.

Hozzászólások lezárva.