Izgalmas évet hagyott maga mögött az építőipar – ez történt a cégvilágban

Az építőipari termelés csökkenése ellenére tovább növekedett a szektor szereplőinek száma 2020-ban.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

„A gazdaság hullámzásaira az építőipar mindig is igen érzékenyen reagált, de számos egyéb tényező vizsgálata mentén is általánosan rendhagyónak nevezhető az ágazat” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.

A 2020-as koronavírus járvány hatása komoly nyomot hagyott a szektor működésében az erős központi ösztönző programok ellenére. Kicsit korábbra visszanézve elmondható, hogy az építőpari termelés komoly lendületben volt a 2019 előtti években, de 2019-től a termelés már tetőzni látszott. A különböző kormányzati beruházás támogató intézkedések, mint a CSOK vagy éppen az 5 százalékos építőipari ÁFA is erősen fűtötték az ágazatot, de a gazdaság általános fejlődése is kedvezően hatott az építőiparra. A lendület azonban ezekkel együtt is kifogyóban volt 2020 elejére, de recesszióról nem lehetett beszélni.

20210128_opten

A koronavírus okozta gazdasági válság azonban 2020 közepén elég mély gödörbe sodorta az ágazatot. A koronavírus első hulláma alatt még volt némi remény arra, hogy az ágazatban a korábban indult hosszabb távú beruházások átlökhetik a szektort a válságon, azonban a gazdasági hullámvölgy elnyúlása az építőipart is elérte. Összességében a terület mélyebbre is került, mint a legtöbb hazai ágazat. Május és szeptember között 15-20 százalék körüli mínuszokat produkált a szektor a 2019-es bázishoz képest. Év vége fele ugyan sikerült az építőiparnak is visszakúsznia a korábbi évek szintjére, de éves összesítésben 10 százalék körüli kibocsátási mínusz jellemezte az ágazatot.

Az ágazat az elmúlt éveket folyamatosan növekvő cégszámmal zárta, és nem volt ez másképp 2020 során sem. A szektor szereplőinek száma a gazdasági válság ellenére növekedett. 2020 során 5769 építőipari cég került bejegyzésre és 3238 törlésre, azaz egy év alatt több mint 2500-rel emelkedett a szektorban működő gazdasági társaságok száma. A növekedő trendnek köszönhetően jelenleg mintegy 57 ezer cég működik a szektorban. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy az építőipar már korábban is erősen kilógott cégszám növekedésben a többi ágazat közül, de a rendhagyó viselkedést tovább fokozta az ágazat 2020 során is.

Hozzászólások lezárva.