ittas vezetésen kapták – ittas vezetés elektromos robogó kerékpár

Ittasan Vezetett Elektromos Robogó

Ő az!

Főként a fővárosban terjedtek el az elektromos – bérelhető – robogók, az utóbbi időben. Nagyon sok fővárosi – vagy fővárosba látogató – személy használja ki ezt az új lehetőséget.

Tekintettel arra, hogy a legtöbben – általában – fiatalemberek akik ezt egy-egy estére kikölcsönzik, így többnyire azzal sincsenek tisztában, hogy ez a szerkezet egy gépi meghajtású jármű, tehát aki ilyen eszközzel közlekedik – ittasan – ő teljesen más megitélés alá esik, mint például az elektomos kerékpárosok.

Azt sokan tudják, hogy a hagyományos kerékpár – pedállal, emberi erővel hajtjató, és talán azt is sokan tudják, hogy a törvény némileg megengedőbb, ha valami “biciklivel” közlekedik ittasan. Ez évekkel ezelőtt került szabályozás alá, amely szabályokon sokan felháborodtak, mondván, hogy a kerékpáros is okozhat kellően nagy bajt “részegen”, s mégsem büntetik úgy, mint mindenki mást, aki járművel közlekedik.

Ettől egy kategóriával feljebb találhatóak az olyan kerékpárok, amelyeken pedál is van, de már valamilyen villanymotor segíti (tehát nem robbanómotor). Ezek a kerékpárok a hagyományos “bicikli” alapjaira épültek, annyi kiegészítéssel, hogy kaptak egy villanymeghajtási segédlehetőséget. Mivel azonban ezek az e-byke-ok csupán rásegítéssel működnek, így (jórészt) 300W alatti villanymotorokkal szerelik őket. A kulcsszó tehát az, hogy van pedál is a kétkerekűn, valamint hogy önmagától nem képes előrehaladni (néhány e-byke még arra is képes, noha 300W alatti a teljesítménye)

Ezt követi a képen látható eszköz, amelynek neve: elektromos robogó, vagy moped. Ezeket mind 300W feletti teljesítményű villanymotor hajtja. Némelyiken van pedál is, de ezek önmagukban is tudnak haladni, nem úgy mint a rásegítéses elektromos kerékpár.

És itt érkeztünk el a lényegi részhez: ezek a robogók gépjárművek, s aki ilyen eszközt ittasan vezet, ugyanazt a cselekményt követi el, mint aki bármilyen más gépi meghajtású járművet. Noha értelemszerűen nem mindegy, hogy valaki egy ilyen eszközzel “robog” ittasan, vagy egy pótkocsis kamionnal, nyerges vontatóval (amely több tonnás, szemben ezzel az eszközzel, amely jobb erőben lévő férfiember keze erejével felemelhető).

Rengeteg hívás érkezik hozzánk, amiőta ezeket az elektromos robogókat forgalomba helyezték. Az emberek többsége azt feltételezi, hogy az ezzel történő ittas vezetés nem bűncselekmény, nem vétség, és nem jár jogosítvány elvételével sem. Sajnos azonban ez óriási tévedés. Aki ilyen eszközt vezet, az (már kategória híján) a B kategóriás vezetői engedélyét elveszíti, ugyanúgy, mint aki személygépkocsit vezet.

Létezik azonban egy különleges megoldás, amellyel járműfajtára korlátozható az eltiltás, így csupán az M kategória kerül a jogosítvány hátuljára “beütésre” amely a gépkocsi vezetését nem érinti. Sokan úgy gondolják, hogy ez evidens – és automata, hiszen ha robogóztak, nyilván csak a robogóra szóló “részét” veszi el a hatóság – a jogosítványnak. TÉVEDÉS! A hatóság a közúti járművezetéstől való eltiltást ugyanúgy alkalmazza erre az eszközre is, ahogy a gépkocsi vezetésénél.

Keressen minket, ha ilyen eszközzel vezetett ittasan, és jogosítványát elvették. Ne várjon, azonnal hívjon!

forrás: ittasvezetes.hu

https://ittasvezetes.hu

Hozzászólások lezárva.