Itt a megoldás az ellátási láncok védelmére

Az elmúlt évtizedben, a digitalizáció terjedésével új fenyegetések is megjelentek, amik az ellátási láncokat is veszélyeztetik. Elsősorban az érzékeny adatokhoz való illetéktelen hozzáférés jelentett gondot, ám 2020-ban a járvány újabb kockázatokra is rámutatott, ami sok esetben a cégek stratégiájának újragondolásához vezetett.

A Smart Manufacturing Experience (SMX) nevű konferencián a résztvevők ezeket a problémákat vitatták meg. Berardina Baratta, a chicago-i MxD egyik alelnöke, Marilyn Gaska, a Bethesda mérnöke, Vicki Holt, a Protolabs vezérigazgatója és Joel Neidig, a SIMBA Chain vezérigazgatója vettek részt a konferencián.

A válságra adott válaszok

Gaska szerint az ellátási láncok zavarai jelentették az egyik legnagyobb kihívást a járvány kitörésekor. A cégek jelentős részének meglepetés, sőt, sokkszerű tapasztalat volt, hogy a kínai vállalatok leállása mekkora hatással van a világ minden táján működő cégekre (gondoljunk csak a Fiat üzemeinek leállására a járvány európai kirobbanása előtt).

Holt elmondta, hogy a járvány kitörése után a Protolabs felállított egy csapatot, akinek a feladata a járványügyi védekezéssel kapcsolatos feladatok meghatározása volt. A CNC-programozásnak és az additív gyártásnak köszönhetően a cég képes gyorsan átállni a koronavírus jelentette igények kiszolgálására, mára pedig 9 millió alkatrészt gyártanak a járvánnyal kapcsolatos eszközökhöz, összesen 250 ügyfélnek. Mint fogalmazott, csodálatos volt látni, ahogy a gyártók rövid idő alatt összeállítottak egy ellátási láncot az egészségügy számára.

Kiberbiztonság

Holt arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani környezetben, amikor a gyártás minden folyamata digitalizált, a legnagyobb kihívást a kiberbiztonság jelenti. Az érzékeny adatok kiszivárgása komoly károkat okozhat az ellátási láncok bármelyik részén álló cégek számára.

Abban egyetértettek a felek, hogy az adatbázisok védelme és a megfelel kiberbiztonság kulcsfontosságú feladat egy mai cégnél.

Szükség van-e relokalizációra?

A járvány kitörése óta számos alkalommal került elő az ellátási láncok újragondolása, rövidítése, relokalizációja. Az SMX résztvevői szerint a relokalizációnak vannak előnyei és hátrányai is, az adott cég helyzetétől függ, hogy érdemes-e rövidíteni a láncon.

Abban mindenki egyetértett viszont, hogy érdemes átgondolni és újratervezni az ellátási láncokat az elmúlt egy év tapasztalatai alapján.

Felgyorsult a világ

Gaska elmondta, hogy a termékek életciklusa egyre rövidebb, a gyártók minél hamarabb piacra akarják dobni termékeiket. Emiatt a vásárlók is egyre gyorsabban várják az új produktumokat, ehhez az ellátási láncok minden szereplőjének alkalmazkodnia kell, képesnek kell lenniük a felmerülő igényeket rövid idő alatt kiszolgálni – idézi a konferenciát a Machine Design.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.