Írd meg te is

Most, hogy kitört a vihar, amiről már régen tudtuk, hogy jönni fog, csak azt nem, hogy honnan és milyen formában fog megérkezni, sorra kapom a leveleket, amiben leírják az emberek, milyen jó, hogy felkészültek erre a viharra még akkor, amikor szépen sütött a nap.

Milyen jó a tartalék, az, hogy két egymástól független bevételi forrása van, hogy még akkor eladta a pénztemető drága autót, amíg volt rá vevő, kisebb házba költöztek és a többi.

Örömmel olvasom az ilyen leveleket, de még jobban örülnék annak, ha a többiek is olvashatnák, mert sokat lehet tanulni az ilyen esetekből.

Ezért arra kérlek, ha van kedved, írd meg te is a történetedet. Honnan hová jutottál, mikor jöttél rá, hogy nem élhetsz egyik napról a másikra, milyen nehézségeid voltak, mik voltak a sikerélményeid, amik segítettek, milyen kudarcaid voltak, mit csináltál jól és mit rosszul. Mi volt a kulcs? Költségek írása, továbbtanulás, munkahely-váltás, külföldi munka? Hogy vetted rá az élettársadat, hogy ő is ugyanígy gondolja?

Ha akarod, írd meg a hozzászólásokban (most írhatsz egyszerre egynél több hozzászólást is) vagy küldd el e-mailben. Írd úgy, hogy ne lehessen rád ismerni. (Dunántúli kisváros helyett legyen alföldi kisváros, asztalos helyett lakatos vagy ács, 34 éves helyett legyél 32 éves és a többi.)

Más: lehet, hogy csak nekem furcsa, de már kezd kicsit sok lenni a panaszkodásból. Mindenhol mindenkit meg akarnak menteni az éhenhalástól,  vállalkozók zokognak, hogy mi lesz így velük, el kell mindenkit bocsátani, emberek panaszkodnak, hogy kilátástalan a helyzetük, mert elvesztették a munkájukat.

Könyörgöm, két hete tart a karantén. 14 napja. Tényleg az egész országnak elfogyott a teljes tartaléka ennyi idő alatt? Hányan fizették be már a félmilliós-egymilliós nyaralást, arra persze csak találtak valahol egy kis pénzt.

Milyen cég az, amelyiknek ennyi tartaléka sincs? Egy vállalkozó ismerős is kétségbe van esve. Nagykereskedése van, több százmilliós éves forgalom.

Mi van akkor, ha leszállítja valakinek az árut (szolgáltatást, mindegy) és az nem fizeti ki mondjuk a nyolcmilliós számlát? Tönkremegy a cége azonnal? Ha nem, akkor ugyanennyi pénzből az öt alkalmazottját is tudja hónapokon át fizetni.

Márpedig ilyen nemfizetés minden cég életében előfordul és fel is kell rá készülnie. Most nem ki nem fizetett számlára megy el a haszon, hanem az otthonmaradó alkalmazottakra. Ennyivel kisebb lesz a profit az év végén, esetleg nem megy a családja nyaralni ebben az évben külföldre.

Miért kellene azonnal lehúzni a rolót? S ha a következő két év is sovány lesz, akkor mi van? Eljött a világvége? Van, amikor mindenki térdig gázol a profitban és van, amikor szűk évek jönnek.

Miért kell pénzesőt szórni az amerikai nép közé is, csak mert az ország kétharmadának otthon kell maradnia néhány hétig? (Mindenki kap 1.200 dollárt plusz gyerekenként 500 dollárt, ha évi 70 ezer dollár alatt keres. Nehogy éhen haljon három hét alatt.)

Nem akarok senkit bántani és az is lehet, hogy két-három hónap múlva, ha elhúzódik a karantén (bár szerintem nem fog, még néhány hét és majd mindenki kötelezően szájmaszkban jár dolgozni sok tesztelés mellett), vagy beüt a valódi gazdasági válság, aminek a vírus már nem az oka lesz, csak az elindítója, akkor jogosak lehetnek majd ezek a kétségbeesett hangok.

De jelenleg nagyon nehéz megérteni őket így 2-3 hét után.

De ez csak úgy eszembe jutott. Visszatérve a tárgyra, várjuk életed történetét, hogy mi is tanuljunk belőle.

Share

<!–
–>

Hozzászólások lezárva.