Irán beindította az urándúsítást

Irán beindította az urándúsítást a nemrégiben felépített modern centrifugákban, a 2015-ben megkötött atomalkuban vállalt kötelezettségei korlátozásának újabb szakaszaként – közölte csütörtökön a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Az egyezmény betartásán őrködő szakosított ENSZ-szervezet jelentése szerint a natanzi létesítményben üzembe helyezett fejlett centrifugák már „uránt dúsítanak, illetve előkészítették őket az urándúsításhoz”. Az uránt dúsító, illetve azt megkezdő centrifugák kötött húsz IR-4 típusú, illetve kettő, összesen harminc IR-6 típusú, összekapcsolt centrifugából álló úgynevezett kaszkád van – áll az AFP francia hírügynökség rendelkezésére bocsátott jelentésben.

A 2015-ben Bécsben Irán és a hat nagyhatalom – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – között megkötött atomalku csak IR-1 típusú első generációs centrifugákkal engedélyezi az urándúsítást. A centrifugák kaszkád rendszerben történő összekapcsolása gyorsítja a dúsítást.

Irán szeptember 7-én jelentette be, hogy beindítja ezeket a centrifugákat, hogy növelje dúsítotturán-készletét, amely július óta meghaladja a szerződésben foglalt 300 kilogrammos határt. Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az atomalkut, amelyben Irán vállalta, hogy korlátozza atomprogramját a nemzetközi szankciók fokozatos feloldása fejében, és

újból elrendelte a Teherán elleni büntetőintézkedéseket, amelyeket azóta egyre szigorított, arra hivatkozva, hogy így kívánja Irán újabb szerződés megkötésére kényszeríteni.

Az amerikai szankciók újbóli bevezetése megfosztja Iránt a szerződéstől várt gazdasági előnyöktől. Teherán, amely mindig is tagadta, ha atombomba birtoklását tervezné, vállalt kötelezettségei korlátozásával kíván nyomást gyakorolni a többi részes államra, hogy segítsék az amerikai szankciók kikerülésében és a kőolaja exportálásában. Teherán május óta növelte dúsítotturán-készletét, és az engedélyezett 3,67 százalék helyett 4,5 százalékosra dúsítja a nukleáris fűtőanyag előállítására alkalmas elemet.

Hozzászólások lezárva.