Innovatív megoldásokkal fejlődik a Schaeffler ipari üzletága

A sajtótájékoztatót a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke, Klaus Rosenfeld nyitotta meg. Emlékeztetőül elmondta, hogy a mintegy 83 ezer embert foglalkoztató vállalat 2020-at 12,6 milliárd euró árbevétellel zárta, aminek negyedét adta az Ipari üzletág.

Rávilágított, hogy bár az üzletág kisebb az autóiparinál, a vállalat ügyfélcsoportjai közül nyolcat szolgál ki, és izgalmas, növekedési potenciállal rendelkező területeken van jelen.

Felidézte a vállalat 2025-ös tervében foglaltakat, amiket először tavaly ősszel ismertettek. Jelenleg öt fő, a vállalatcsoportnak lehetőséget nyújtó tendencia figyelhető meg: a fenntarthatóság és klímaváltozás, új mobilitás és elektromos erőátvitel, autonóm termelés, adatgazdaság és digitalizáció, illetve demográfiai változások. Ezeknek megfelelően a Schaeffler öt területre fókuszál a jövőben, melyek közül három kötődik az Ipari üzletághoz. ez a három az értékesítés utáni megoldások és szolgáltatások, az ipari gépek és eszközök, valamint a megújuló energia.

A már tavaly megfogalmazott végső céljukat megerősítve Rosenfeld azt is elmondta, hogy ügyfeleik a preferált technológiai partnerei akarnak lenni.

Fontos szerep jut a tradicionális területnek is

Az Ipaúri üzletág terveit és tavalyi eredményeit Dr. Stefan Spindler, az üzletág vezérigazgatója részletezte. Rámutatott, hogy az üzletág értékesítései több régió között oszlanak meg. 2020-ban az árbevétel 42 százaléka Európából, 27 százaléka Kínából, 14 százaléka az ázsiai és csendes-óceáni térség más országaiból, 17 százaléka pedig az amerikai kontinensről származott.

Prezentációjából kiderült, hogy tavaly az üzletág értékesítéseinek legnagyobb része, 19 százaléka a szélenergiához kapcsolódott. Az erőátviteli megoldások 11, míg az automatizálási megoldások a harmadik legnagyobb aránnyal, 9 százalékkal képviseltették magukat. A külön számolt közvetett értékesítések a bevételek 28 százalékát generálták.

A jövőre vonatkozóan az Ipari üzletág egyrészt a fő üzleti területre, a csapágyakra, illetve innovatív területekre bontja értékteremtését. Utóbbi alá a robotikai megoldások, a hidrogéntechnológiák és az Optime vezeték nélküli állapotfigyelő rendszer tartozik.

A Schaeffler arra számít, hogy a koboteladások növekedési tendenciája a jövőben is folytatódni fog, és a 2019-es 18 ezer után 2025-re már évi 100 ezernél is több új kollaboratív robot fog üzembe állni a világon.

Gyors és költséghatékony megoldás

Az Optime vezeték nélküli, ipari berendezések állapotának folyamatos figyelésére kifejlesztett rendszerről az Ipar 4.0 stratégiai üzleti terület vezetője, Rauli Hantikainen beszélt.

Elmondta, hogy a gyártóberendezések 95 százalékának állapotát jelenleg egyáltalán nem, vagy csak kézi eszközökkel figyelik, az Optime azonban egy költséghatékony és könnyen használható megoldást nyújt.

A felhőalapú rendszer érzékelőit mindössze néhány perc alatt lehet telepíteni, majd csatlakoztatni az adatfelhőhöz egy mobiltelefonos applikáció segítségével.

A 2020 januárjában bemutatott Optime 2020 nyara óta érhető el Európában, jelenleg a Schaeffler több mint húsz gyártóüzemében működik, több ezer gépet tartva folyamatos ellenőrzés alatt.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.