Infláció: mibe kerül egy nagyobb bevásárlás?

13. születésnapjához érkezett a Privátbankár Árkosár-felmérése. Havi rendszerességgel járják végig a három hazai hipermarketet, hogy megvizsgálják, hogyan alakult a 30 élelmiszerből álló minta-kosaruk értéke. A KSH éves inflációja januárban 4,7% volt. Ez adta az indokát annak, hogy vegyük elő az élelmiszeráremelés kérdését.

Az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy egységét február 10-én járták végig. A három áruházi bevásárlás átlagára 20 979 forint, ami történelmi csúcsot jelent. A különbség továbbra sem jelentős az egyes áruházak között, mindössze 675 forint. Az előző hónaphoz képest 2,3 százalékot emelt átlagosan a három áruház az élelmiszerárakon. Az éves áremelkedés mértéke (az előző havi 3,5 százalék után) februárban 3,4 százalék lett.

Az előző hónaphoz képest nagyot drágult a tej, a sajt és a narancslé, mindhárom termék 14 százalékkal kerül többe. 19 százalékkal olcsóbb lett viszont az alma, 13-mal a csirkemellfilé és a liszt, 10-zel a kávé és a tea, mint januárban. Egy év alatt a legnagyobb mértékben a sertéspárizsi drágult, a sertésinfluenza felborította a sertéshús piacát, az árak az egekben, ami a pultokban is meglátszik. Közel 40 (!) százalékkal drágább most a sertéspárizsi, mint tavaly februárban, már rég nem számít olcsó felvágottnak – kilónként jó 2100-2200 forintot is elkérnek érte. 26 százalékkal drágult egy év alatt a rizs, 20 fölött a tojás, a sajt és egyes üdítők. 10 százalékot meghaladó éves áremelést mértek a cukornál, a száraztésztánál és a tejfölnél, de dübörög a kenyéráremelés is, egy év alatt 14 százalékkal került nagyobb szám az árcímkére. Jelentősebb, 10 százalékot meghaladó éves árcsökkenést csak a margarinnál, a csirkemellnél és a kávénál mértek.

Forrás: privatbankar.hu

BankWeb kiegészítés:

Tehát a nagybevásárlás éves áremelkedése 3,4% volt, míg a KSH inflációja 4,7%. Szóval megint az történt, hogy az áremelkedést a jócskán emelkedő rizs, kenyér, hús, tojás, stb. árának emelkedése miatt jóval nagyobbnak érezzük, mint amilyen valójában volt.

Azért arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a KSH inflációs számítása, kosara mennyire torz. Erről itt talál részleteket:

Hozzászólások lezárva.