Induló vállalkozások nehézségei

Idehaza az első év után a vállalkozások ötöde, öt éven belül pedig a kétharmada szűnik meg – írja a G7.hu. A portál a KSH hétfőn megjelent kiadványa alapján azt írja, hogy hivatalosan 717 ezer vállalkozás működött az országban 2017 végén, ebből az időszakból származnak a KSH legutóbbi adatai.

Akkor az országban

  • 363 ezer egyéni vállalkozó
  • 337 Kft. vagy Bt.
  • 4,7 ezer részvénytársaság
  • 2-2 ezer szövetkezet, közkereseti társaság és nonprofit gazdasági társaság működött.

A KSH azt vizsgálta, hogy hány cég éri meg az öt éves “nagykorúságát”. Ebben viszonylag javuló tendenciát tapasztaltak, ugyanis rég volt olyan jó a túlélési ráta, mint 2017-ben: akkor a cégek 40 százaléka megérte az ötödik évét, ami 2011 óta a legjobb arány volt.

A KSH adatai szerint a legtöbb vállalkozás a pénzügyi szektorban hullik el, az ilyen cégek 42 százaléka már az alapítás utáni első évben megszűnik.

Bankweb kiegészítés:

Kár, hogy a KSH vagy bárki más az okok vizsgálatával nem foglalkozott.

Tapasztalatom szerint – ami azért nem objektív statisztika- korábban sokkal több cég szűnt meg a szerteágazó bürokrácia miatt, de a magas adók és járulékok ma is jelentős terhet rónak a kisebb induló vállalkozásokra. A feketegazdaság kissé visszaszorult, ennek is van olyan versenyt indukáló hatása, ahol a tisztességesek nem bírják az árversenyt.

A nehézségek többsége azért alapvetően a tudás megfelelő hiányára vezethető vissza: pénzügyi, törvényi ismeretek, vállalkozási gyakorlat és kellő tapasztalat hiánya lehet az első helyen, de a megfelelő tőke biztosítása, befektető felkutatása is komoly kihívást jelent egy induló vállalkozás számára.

Hozzászólások