India egymilliárd dollárral csábítja a chipgyártókat

A világméretű chiphiány mindenütt lépésekre készteti a helyi vezetőket, akik igyekeznek gyorsan új termelőegységeket létrehozni. Indiának erre nemcsak a várható export miatt van szüksége, hanem azért is, mert Kína után itt gyártják a legtöbb mobiltelefont a világon. Ezért a kormány nemcsak, hogy pénzt ad az Indiába települő cégeknek, de garantálja a piacot is:

“Több mint egymilliárd dolláros ösztönzésre számíthat a külföldi befektető. Ezenkívül a kormányzat azt is garantálja, hogy megvásárolja a chipeket” – nyilatkozta a Reutersnek egy magát megnevezni nem kívánó magas rangú tisztviselő.

Az indiai döntésnek nemcsak gazdasági oka van, hanem stratégiai is: a határövezetben rendszeresek az összecsapások Kínával. Jórészt emiatt Narendra Modi miniszterelnök belépett abba a négyes szövetségbe, amelynek célja a kínai nyomulás megállítása. A Quadra másik három tagja: az ötletadó USA, valamint Japán és Ausztrália.

Vajon jönnek-e a világcégek Indiába?

A korábbi próbálkozások az indiai félvezetőipar felfuttatására nem jártak sikerrel, mert a potenciális befektetők bírálták a gyakori áramszüneteket, a gyenge infrastruktúrát és a kormányzati bürokráciát. Az okostelefonok piacán viszont sikeres volt az indiai kormány akciója, ezért erre hivatkozva a mostani ajánlat jóval kedvezőbbnek tűnik. Néhány indiai óriás – köztük a Tata – is jelezte, hogy szándékában áll beruházni a chippiac felfuttatásába.

India eredetileg január 31-i határidővel hirdette meg chipprogramját, de a kevés jelentkező miatt ezt meghosszabbították március 31-ig. A delhi kormány szerint egy új chipgyár létrehozása 5–7 milliárd dollárba kerülhet Indiában és 2–3 év után kezdheti meg a termelést.

Az egymilliárd dolláros támogatás tehát nem jelentéktelen, de a Reutersnek nyilatkozó kormánytisztviselők elmondták, hogy hajlandók még arra is, hogy elengedjék a vámokat, illetve hogy adókedvezményeket adjanak a kutatás-fejlesztésre, sőt hogy kedvezményes kamatmentes állami hiteleket nyújtsanak egy chipgyár építéséhez Indiában.

Hozzászólások lezárva.