Ilyenkor kaphat egészségügyi ellátásnál úti költségtérítést

Az egészégbiztosítás keretében utazási költségtérítésre is jogosultak lehetünk. Erre a költségtérítésre nemcsak az egészségügyi ellátást igénybe vevő beteg, hanem adott esetben annak kísérője is igényt tarthat. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen esetekben, és milyen mértékben kérhető az egészségügyi szolgáltatóhoz utazással összefüggő költség megtérítése.

Az egészségügyi szolgáltatóhoz történő utazást adott esetekben támogatja az egészségbiztosító. Ennek a támogatásnak az alábbi három típusa különíthető el:

♦         utazási utalvány;
♦         gépkocsival történő utazás;
♦         utazási költségtérítési utalvány.

A fenti utazási támogatások kapcsán figyelemmel kell lenni arra, hogy azok az alábbi esetekben járhatnak:

♦      A támogatás igénybe vehető, ha a beutalt biztosított járóbeteg-szakellátást vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást, gyógyászati (gyógyfürdő) ellátást, illetve a rehabilitációt távolsági járattal tudja csak igénybe venni. Azaz a helyközi járatokon – például a BKK gépjárművein Budapesten történő – utazáshoz nem jár a támogatás.
♦     További feltételek, hogy
   ♦      a biztosítottat orvosszakértői vizsgálatra utalták be, illetve rendelték be; vagy
   ♦      a biztosított beutalása olyan egészségügyi szolgáltatóhoz történik, amely a biztosított területi ellátására kötelezett, illetve amely a területi ellátására kötelezett egészségügyi szolgáltatónál a biztosított lakóhelyéhez (tartózkodási helyéhez) közelebb esik, és az oda történő beutalásba a biztosított is beleegyezett; vagy
   ♦      a megfelelő feltételekkel rendelkező, bármely más – a biztosított lakóhelyéhez (tartózkodási helyéhez) legközelebb eső – egészségügyi szolgáltatóhoz történő beutalás esetén is járhat a támogatás, ha az egészségügyi szolgáltató által nyújtott ellátásra, a fenti pontban megjelölt egészségügyi szolgáltatók szakmai indokok alapján nem alkalmasak.

Megjegyzés: Az édesanyának is jár a fentiek szerint az utazási támogatás, ha a kórházban lévő koraszülött gyermekének szoptatása miatt kénytelen a kórházba utazni.

Továbbá utazási támogatás jár a gyógyászati segédeszközt igénybevevőnek, illetve a szűrővizsgálatra utazáshoz az alábbi esetekben:

♦         gyógyászati gyógyászati segédeszköz próbájával például: ortopéd cipő próbája, illetve kiszolgáltatásával kapcsolatban utazási támogatás akkor jár, ha jogosult a gyógyászati segédeszközt a tartózkodási helyéhez legközelebb eső – az egészségbiztosítóval szerződött – forgalmazónál szerzi be;
♦         betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló szervezett szűrővizsgálat esetén is jár az utazási támogatás, de csak akkor, ha a szűrővizsgálatot behívás – azaz nem saját döntés – alapján veszi igénybe a biztosított.

Megjegyzés: Az utazási költségtérítés mértéke megegyezik a legolcsóbb díjtételű menetjegy árával. A hely- és pótjegyek árához, nem jár utazási költségtérítés. A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút magyar vonalán, továbbá a BKV HÉV-vonalain Budapest közigazgatási határain kívül történő utazás esetén jár az utazási támogatás.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen esetekben kaphat utazási költségtérítést a beteg kísérője, továbbá milyen formában kapható a költségtérítés!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Hozzászólások lezárva.