Így Tőzsdézz Kriptovalutával

LECKE KEZDŐKNEK I.

Amennyiben ahhoz a táborhoz tartozol, akik hisznek a kriptovalutákban – most jó helyen jársz!

Jómagam 2017-ben kezdtem el foglalkozni a Bitcoinnal és a kriptovalutákkal. Először – mint a legtöbben – különböző magyar oldalakat, fórumokat, Youtube videókat, Facebook csoportokat böngésztem át, amely a lehető legrosszabb irány volt. Hasznos információkat nem kaptam, semmit nem tanultam belőle. Mint a legtöbben, ezeken a helyeken is azt kérdezik: hogyan, mikor és mibe kell fektetni a pénzt, hogy nyereséges legyél? Erre mivel nem létezik válasz, így minden fórum vagy oldal amit olvastál erről, teljesen haszontalan volt – ezt garantálom. A világ legismertebb tőzsdeszakértői is állást foglalnak rendszeresen (hol így, hol úgy), és senkinek nem jött be a számítása. Voltak már hírek arról, hogy pár hónapon belül nulla lesz az értéke, és volt a “világ legnagyobb brókere” aki azt írta, hogy 1 millió dollár lesz 2018 év végére 1 BTC ára…

Tehát az első alapszabály: soha, senkinek semmit ne higyj el, ami azzal kapcsolatos, hogy “szerinte” mi lesz majd a jó “megoldás” – mivel egyszerűen nincs semmilyen megoldóképlet. További zavarokat keltenek a pánikoldalak, hírfolyamok, ahol annyi ostoba és rosszakaró emberbe futhatsz bele, amennyit még összeszedni is nehéz, nekik mégis sikerül egy-egy helyre csoportosulni.

Volt egy korszak, amit “HODL” korszaknak hívok. Akkor mindenki ezt kérdezte: “mit csináljak a kriptovalutámmal?” A válasz ez volt: HODL. HODL. HODL (azaz tarts ki). Én egy hatalmas báránycsordát láttam bennük, akik csak bégették a magukét: HODL HODL. Fogalmuk sem volt semmiről, mint ahogyan senki nem lehet próféta, és egyszerűen nincs megoldóképlet rá. Ha lenne, már mindenki gazdag lenne…

Akkor tehát mit csinálj? A válaszom, és amivel én dolgozom évek óta: az általam preferált Binance nevű kereskedési weboldal. Én két éve csak velük dolgozom. ITT REGISZTRÁLJ. Ingyenes. Nem kell semmilyen csomagra előfizetni, és nincs semmilyen “bónusz” átverés sem. Helyben van a pénztárca, és a vásárlás lehetősége is, tehát nem kell mindenféle oldalakon átverekedned magad, hogy Bitcoint vásárolj, és pénztárcát nyiss. Itt minden egy helyen megvan! TEHÁT ITT REGISZTRÁLJ.

Először is fel kell töltened valamennyi kriptovalutával a tőzsdei pénztárcádat. Vásárolnod kell tehát “valamit”. Én a Bitcoint javaslom kezdésnek. A WALLET / DEPOSIT menüben tudsz bankkártyával vásárolni kriptovalutát. Ez megjelenik a Binance pénztárcádban. Ezzel megkezdheted a tőzsdézést.

Elsőre meg fogsz ijedni a képernyő láttán. Én is így voltam vele. Azt sem tudtam mit kell tenni, mit kell nézni, és mi történik itt. Pedig roppant egyszerű…

Válaszd ki az EXCHANGE/BASIC menüt. Ekkor jutsz a fent látható képernyőhöz. Ha már sikeresen feltöltöttél (vásároltál) némi Bitcoint (vagy más kriptovalutát) akkor a jobb oldali sávban válaszd ki azt, amivel rendelkezel. A fenti képen a Bitcoin / USDT váltót látod. Mi az az USDT? Az egy szintén virtuális pénznem, amely lényegében mindig a dollár árfolyamát követi, tehát egy virtuális dollár. Az én javaslatom, hogy első körben a kriptovalutád (Bitcoin) és az USDT (virtuális “dollár”) legyen a váltód. Így pontosan látod, mikor mennyi pénzed van, dollárban.

Nézd a grafikont, kövesd a napi árfolyamot. Az első belépésed (váltásod) a kriptovaludádból akkor történjen meg, amikor az oszlopokat (tehát az árfolyamot) főként csökkenni (rózsaszínű oszlopok) látod. Ekkor váltsd át a (Bitcoinodat) USDT valutára. Ezt az EXCHANGE / MARKET gomb megnyomásával érheted el, ahol beállítod mennyi (Bitcoint) szeretnél USDT valutára váltani. A SELL BTC menüt kell használnod, ez jelenti azt, hogy a Bitcoinodat most átváltod USDT virtuális dollárra.

Ezt követően várakozz, és figyeld a napi árfolyamot. Amint úgy érzed, hogy az jó irányba ment számodra (ZÖLD oszlopok sokasága, és a váltási árfolyamhoz képest növekedés), akkor a BUY BTC menüt használva váltsd vissza az USDT-det Bitcoinra (BTC). Izgalmas lesz!

Lényegében semmi mást nem kell csinálnod, mint ide-oda váltogatni a Bitcoinodat USDT valutára. Amikor a Bitcoin árfolyama esik, akkor vásárolj USDT-vel BITCOINT (BUY BTC), amikor pedig növekszik, akkor vásárolj BITCOINNAL USDT-T (SELL BTC). Ez egy türelemjáték – semmi más.

A következő cikkben ismertetni fogom, hogyan tudod ezt automatizálni, hogy a megfelelő pillanatban mindez automatikusan végbemehessen, és ne kelljen egész nap nézegetned az árfolyam változást. Az azt követő cikkben az úgynevezett “kereskedő robotot” fogom ismertetni. FIGYELEM. Az nem összetévesztendő a már említett oldalakkal, ahol azt ígérik, hogy csak töltsd fel a pénztárcád, és majd “ők megoldják”. Az én kereskedőrobotom a ZENO GUI, amely a Binance tőzsdéhez felcsatlakoztatható. Nem egyszerű, de ha egyszer eljutsz oda, veszíteni nem tudsz! A robot ugyanis ha jól állítod be, soha nem fogja eladni a pénzedet olyan esetben, amikor veszítenél. A robot addig vár, amíg eladható az adott pénznem. Nem igaz tehát az az állítás, amely szerint a robotok elherdálják majd a pénzedet! Kivéve persze, ha szándékosan rosszul állítod be…

A fenti cikk nem minősül tőzsdei szaktanácsadásnak, csupán egy lehetséges irány, hogy ne fuss bele a csalók kezeibe, és ne kelljen átverekedned magad hónapokon át az interneten, amire eljutsz arra a szintre, ahol én tartok. Nagyon sok csalásba belefutottam, sok tanulópénzt fizettem, hogy ezt a cikket eljuttassam hozzád!

Székely Krisztián

Hozzászólások