Így nyerhetsz a legtöbbet, ha év végéig befizetsz egy nagyobb összeget a nyugdíjadra

Az elmúlt néhány évben a nyugdíjak nagyon leszakadtak a bérektől: az átlagos nyugdíj 2019-ben már 43 százalékkal marad el az átlagbértől. Éppen ezért célszerű még aktív éveink alatt időskori megélhetésünkről gondoskodni.

Ehhez adnak kitűnő lehetőséget a nyugdíj-előtakarékossági termékek, melyekhez 20 százalékos adókedvezmény is párosul:

  1. nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ)
  2. nyugdíjbiztosítás
  3. önkéntes nyugdíjpénztár.

Az adott évi befizetések után nyugdíj előtakarékossági számla esetén maximum 100 ezer forint, önkéntes nyugdíjpénztár esetén maximum 150 ezer forint, míg nyugdíjbiztosításnál legfeljebb 130 ezer forint adóvisszatérítésre lehetünk jogosultak, ami a megtakarítási számlánkon kerül jóváírásra. Fontos, hogy amennyiben többféle megtakarítással rendelkezünk, akkor ezek a felső határok nem adódnak össze, így egy év során nem 380 ezer forint, hanem csak 280 ezer forint lehet az adókedvezmény teljes összege!

Mikor agyunk jogosultak adóvisszatérítésre?

Az adóvisszatérítés a befizetett személyi jövedelemadónkból kerül levonásra, így kizárólag akkor élhetünk a lehetőséggel, ha kellő mértékű SZJA-t fizettünk be az állam részére. Fontos tehát, hogy azok, akik nem fizetnek SZJA-t, mint például a katás és evás vállalkozók, vagy a GYES-en levők, nem jogosultak a kedvezmény igénybevételére. Amennyiben viszont ez a helyzet nem áll fenn, akkor a maximális adókedvezmény kihasználása sem ütközhet komoly akadályokba, ugyanis a 2019-es minimálbérrel is évi 268 200 forint jövedelemadót fizetünk évente.

Mekkora megtakarításra jár a maximális adóvisszatérítés?

A maximális adóvisszatérítéshez nyugdíj előtakarékossági számlánál éves szinten 500 ezer forintot, önkéntes nyugdíjpénztárnál 750 ezer forintot, nyugdíjbiztosításnál pedig 650 ezer forintot kell befizetnünk.

Nem kell azonban feltétlenül több százezer forintot félretenni a nyugdíjas éveinkre, ugyanis már havi 20 ezer forint rendszeres befizetése esetén is jól érzékelhető az adójóváírás hatása. Egy 30 éven keresztül fizetett havi 20 ezer forintos rendszeres megtakarítás például összesen 1 440 000 forint adókedvezményt jelent, ami hozamokkal 2,8 millió forinttal növeli megtakarításunk értékét.

Ám, ha van lehetőségünk, akkor érdemes évente egyszer nagyobb összeg befizetésével is gyarapítani megtakarításunkat. Például, ha havi 20 ezer forint rendszeres befizetés mellett évente egyszer 100 ezer forintot elhelyezünk megtakarításként, akkor a 30 év alatt elérhető 2 040 000 forint adójóváírás lejáratkor már 4 millió forintot jelent majd a számunkra. Vagyis az éves eseti befizetésekkel több, mint 1 millió forint pénzügyi előnyre tehetünk szert az adójóváírásoknak köszönhetően.

A nagyobb összegű befizetés kedvező hatása nem csak az adójóváírás adta előnyökön keresztül érvényesül. A megtakarítás növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb összeg kerül befektetésre, ami után nyugdíj-előtakarékossági formától függően évente átlagosan 5-8 százalékos hozamra számíthatunk. A havi megtakarításon felüli évi egyszeri 100 ezer forint befizetésével 30 év alatt 7,2 millió forinttal nő megtakarításunk lejáratkori értéke. Egy ilyen konstrukcióval 17,5 millió forint helyett végül közel 25 millió forint felvehető összegre számíthatunk, melyhez összesen 10,2 millió forint befizetésére volt csak szükség. Egy ekkora mértékű nyugdíjkiegészítéssel nem csak saját időskori megélhetésünket alapozhatjuk meg, hanem a várható havi nyugdíjunk sem fog leszakadni a bérek aktuális szintjétől.

Hozzászólások lezárva.