Így még soha nem verték át a Wall Street bankárait – Privátbankár.hu

A GameStopról néhány napja már írtunk, a részvény azért került előbb a tőzsdei beszámolókba, majd kapta fel a gazdasági sajtón túl is a média, mert egészen rövid idő alatt az árfolyama a 2000 százalékkal nőtt. A részvény szárnyalásnak viszont nem csak nyertesei, hanem nagyon komoly vesztesei is voltak, többségében a Wall Street minden hájjal megkent alapkezelői. Ők ugyanis azt várták, hogy a papírok árfolyama – az egyébként indokolatlan magasságokból – visszaesik. A józan logika egyébként valóban ezt diktálta volna, nem véletlen, hogy egy tekintélyes elemzőcég, a Citron Research január 21-én eladásra, sőt akár shortolásra javasolta a GameStop részvényeit. (A shortolás olyan eladást jelent, amikor úgy értékesíti valaki a részvényt, hogy nincs valójában a tulajdonában, és az árfolyamok várt csökkenését követően vásárolja vissza. Ezt napon belüli kereskedéssel nagyon sok befektetési bank, brókercég engedélyezi, ha pedig nap végén valakinek nem “nullázódik ki” a részvénypozíciója, akkor kölcsönöznie kell az eladási időszakra részvényt. A befektetőknek a haszna abból származik, hogy a kölcsönzött papírokat – amelyeket vissza kell adnia – a megállapodás szerinti árnál alacsonyabb áron tudja megvenni.)

Nem a GameStop papírja az egyetlen, amelyre short ajánlást adnak elemzők, de az elmúlt időszakban ez volt az a részvény, ahol a legnagyobb ilyen állomány felhalmozódott. A 70 millió kibocsátott részvényre ugyanis 71 millió darab short jutott, vagyis többen adták el, mint amennyi papír valójában létezett.  Ilyen kifejezetten extrém esetekben ugyanis várható, hogy a túladottság miatt rövid időn belül sokan lesznek, akik vásárlásra kényszerülnek.

A Robin Hood platformot használók átírták a piac megszokott szabályaitA Robin Hood platformot használók átírták a piac megszokott szabályait

Az extrém magas short állomány ugyanis már önmagában elképesztő túlfeszítettséget okozott, és csupán egy kis szikrára volt szükség, hogy pusztítást végezzen a piacon.

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.