Így lehet ellenőrizni az autópálya-matrica érvényességét

Mindegyik pályamatrica meghatározott ideig érvényes, amely típusonként eltérő időtartamot jelent – írja az autopalyamatrica.hu.

Ha az autós online vásárolta meg e-matricáját a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában, akkor a weboldalon lekérdezheti annak érvényességét.

Fontos tudni, hogy a megyei autópálya-matricáknak az időbeli érvényességen túl földrajzi érvényessége is van, azaz csak az adott megye fizetős útszakaszaira, és a határos megyék irányába eső első csomópontig érvényes, vagyis addig lehet autózni rajta.

Az e-matricák lekérdezése

Ha az autopalyamatrica.hu oldalon vásárolták a matricát, akkor az autópálya-matrica érvényességét ugyanott le lehet kérdezni. Az oldalon lévő linkre kattintva be kell írni a mezőkbe a gépjármű forgalmi rendszámát, a felségjelet és megadni egy e-mail-címet, amire elküldik a lekérdezés eredményét, ami tartalmazza a matrica típusát és érvényességi időpontját.

Fontos, hogy ezen a felületen nem lehet lekérdezni a NÚSZ Zrt. weboldalán, értékesítési pontjain, ügyfélszolgálatán vagy viszonteladói partnereinél (benzinkutak, utazási irodák) vásárolt matricák érvényességi idejét. A hivatalos online viszonteladók nem kaptak jogosultságot a teljes e-matrica adatbázis (online és offline vásárolt matricák) eléréséhez, így csak az online vásárolt matricák lekérdezését tudják biztosítani.

Ha a keresett rendszámot a rendszer nem találja, fel kell keresni/hívni fel a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatát.

Az autópálya-matricák érvényessége

A 2020-ban megvásárolt éves autópálya-matricák és megyei matricák 2021. január 31. éjfélig érvényesek. A 2021-ben megvásárolt éves és megyei matricák 2022. január 31. éjfélig érvényesek.

10 napos autópálya-matrica

A közismertebb nevén „heti” matrica valójában 10 napig érvényes a vásárló által megadott kezdőnaptól számítva további 9, összesen 10 egymást követő napig, a 10. nap 24. órájáig. Magyarország összes díjköteles útszakaszát lehet vele használni. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosított az úthasználati jogosultság.

Havi autópálya-matrica

A havi autópálya-matrica a megadott kezdőnaptól a következő hónapban a kezdő nappal megegyező nap 24. órájáig érvényes. Ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig érvényes, és az ország összes fizetős útszakaszát használhatjuk vele. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosított az úthasználati jogosultság. Tehát ha január 22-e a kezdőnap, akkor február 22. éjfélig érvényes a matrica. Ha március 31. a kezdőnap, akkor az érvényesség vége április 30. éjfél.

Éves autópálya-matrica

A Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes matrica típus az éves e-matrica is. A tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. éjfélig érvényes. Természetesen évközben is bármikor vásárolható ez a matricatípus, de az érvényességi idő vége, mindig a tárgyévet követő év január 31-e éjfél lesz. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosított az úthasználati jogosultság.

Megyei matrica

A megyei matrica a vásárló által megadott megyének az összes útjára érvényes, valamint a szomszédos megyék irányába az első csomópontig. Ugyanúgy, mint az éves matrica, a tárgyévet követő év január 31. éjfélig érvényes. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosított az úthasználati jogosultság. Ez a matricatípus azoknak jelent komoly kedvezményt, akik az év során gyakran csak egy-egy régióban, megyében szoktak autót vezetni, így csak alkalomszerűen kell egy-egy időszakos matricát vásárolniuk még pluszban, ha elhagyják az adott megyét.

Büntetés elkerülése

Továbbra is érvényes szabály, hogy az autópályára való felhajtást követő 60 percen belül lehetőség van a matrica megvásárlására. 

2021-től az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett alapáron, utólag megvásárolják az éves országos matricát – olvasható az az autopalyamatrica.hu-n.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.