Idén még lábadozik az amerikai gazdaság

TrendFM, 2021. január 18., 14:59

Múlt hét pénteken elkezdődött az amerikai gyorsjelentési szezon. A nagy amerikai bankok első beszámolói bíztatóak. A JPMorgan, a Citigroup és a Wells Fargo is a vártnál több profitot ért el a tavalyi év utolsó három hónapjában. A koronavírus-járvány nyerteseinek a vakcinagyártó gyógyszercégek mellett az otthoni munkavégzést lehetővé tevő technológiai cégek nevezhetők.

Megkezdődött a jelentési szezon. Múlt hét pénteken a nagy amerikai bankok gyorsjelentéseivel megkezdődött a jelentési időszak. A JPMorgan, a Citigroup és a Wells Fargo is a prognózisnál több profitot ért el a tavalyi év utolsó három hónapjában. A céltartalékokat tekintve a Wells Fargo csökkentette céltartalékképzését, míg a másik két bank a már korábban lekötött céltartalék felszabadítását is megkezdte. Ennek ellenére továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a bankok a biztonságra, ezt a JPMorgan vezérigazgatója, Jaime Dimon is hangsúlyozta, aki kiemelte, hogy a bank még mindig több mint 30 milliárd dollárt tartalékol. A JPMorgan és a Citigroup esetében az utolsó negyedévben is erős volt a kereskedésből származó díjak utáni bevételek szegmense, míg a Wells Fargonál ez kevésbé hangsúlyos. A Wells Fargo közzétette a költségcsökkentési programját is, ami azonban nem nyűgözte le a befektetőket.

Egyelőre jól jött ki az elmúlt időszakból az autóipar, de továbbra is szenvednek a légitársaságok és repülőgépgyártók, meg persze a turisztikában érdekelt vállalkozások. Az újabb kormányzati mentőcsomagokkal együtt, az idei év még bőven a kilábalásról szól majd az Egyesült Államok gazdaságában is. Cinkotai Norberttel, a KBC Equitas vezető elemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Hozzászólások lezárva.