Hosszú hétvégék: így lehet kétszer ledolgozni egy munkanapot

A munkanapáthelyezés lényege, hogy ha egy munkaszüneti nap keddre vagy csütörtökre esik, akkor a vonatkozó miniszteri rendelet a hétvége és a munkaszüneti nap közé eső munkanapot pihenőnappá nyilvánítja, ugyanakkor az azonos hónapra eső egyik szombat munkanap lesz. Ilyen munkanapáthelyezés alkalmával érdekes eset állt elő: a munkavállaló ledolgozta a szombati napot, majd munkahelyet váltott, ahol a szombat helyett biztosított hétfői pihenőnapra szabadságot adott ki részére a munkáltató. Így egy napot kvázi kétszer „dolgozott le”. Jogszerű volt az eljárás?

Az idei évre vonatkozóan a munkaszüneti napok körüli munkarendet a 6/2018. PM-rendelet határozza meg. Idén még két munkanapáthelyezés lesz: december 7-e és 14-e, szombat munkanap, december 24-e (kedd) és 27-e (péntek) viszont pihenőnapok lesznek.

Szabadság

A fenti rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és az általuk általános munkarendben foglalkoztatottra. Azon munkavállaló esetében tehát, aki nem a hagyományos (öt munkanap, kettő pihenőnap) munkarendben dolgozik, nem értelmezhető a munkanapáthelyezés. Az egyébként általános munkarendben foglalkoztató munkáltató is el tud térni a rendelet szerinti munkanapáthelyezésektől, akkor, ha az azzal érintett hónapban a dolgozókat nem általános munkarendben foglalkoztatja. Ha a munkáltató az áthelyezéssel érintett hónapra egyhavi munkaidőkeretet rendel el, megteheti, hogy az általános munkarendtől eltérve egy másik szombati napot jelöl ki munkanapnak, vagy beosztja a munkavállalót rendes munkaidőben történő munkavégzésre, a rendelet szerinti pihenőnapra.

Az áthelyezett munkanapnak a szabadság kiadása szempontjából tehát azon munkavállalóknál van jelentősége, akik hétfőtől péntekig dolgoznak. Mivel augusztus 10-e áthelyezés folytán munkanap volt, jogszerűen adhatott ki szabadságot a munkáltató e napra az általános munkarendben foglalkoztatott dolgozó részére. Ugyanez a helyzet azon munkavállaló esetén is, akinek a munkaidőbeosztása egyenlőtlen: ha be volt osztva szombatra a munkavállaló, akkor szabadságra küldhette a munkáltató. Azon dolgozó részére pedig, akinek szintén egyenlőtlen a munkarendje, de augusztus 10-ére nem volt beosztva rendes munkaidőben történő munkavégzésre, nem lehetett szabadságot kiadni, hiszen a szombat a beosztás szerinti heti pihenőnapja volt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, jogosan “dolgoztatta-e le” a bevezetőben említett munkavállalóval új munkáltatója kvázi kétszer ugyanazt a munkanapot, s milyen szabályok irányadók a munkaszüneti napon történő munkavégzésre.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Hozzászólások lezárva.