Hivatalos: 17 milliárd forintot fizet Mészárosnak a kormány a Mátrai Erőműért

Március 26-án lezárult az erőmű adásvétele, a Magyar Villamos Művek egészen pontosan 17 milliárd 440 millió forintot fizetett az utóbbi két évben veszteséges erőműért. A hírt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte az online kormányinfón.

Ahhoz, hogy az erőmű illeszkedjen a kormány klímavédelmi elvárásaihoz, átalakítások szükségesek, az erőművel az államnak nagy tervei vannak. A miniszter szerint indokolt az erőmű vásárlása, mely a villamosenergia-ellátás 16 százalékát képes biztosítani. Erre korábban már Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is utalt, a fejlesztése terhei azonban már az adófizetők vállát nyomja meg, nem pedig az Opusét és annak befektetőit.

Aranytojást tojó tyúknak tűnt, aztán jöttek a gondok

Mészáros Lőrinc tőzsdei holdingja, az Opus Global által kezelt alapok 72,66 százalékos tulajdonában volt a szénerőmű, két éve került ehhez a tulajdonosi körhöz. 2015-ben és 2016-ban még nyereséget termelt (13,6 milliárd forintot és 6,5 milliárd forintot).

A következő két évben már fordult a kocka: 2017-ben 10,7 milliárd, 2018-ban pedig 4,3 milliárd forintos veszteséggel zártak. Az erőmű tavaly 7 milliárdos állami támogatást is kapott. Tavaly novemberben már szinte biztos volt, hogy az ország második legnagyobb erőműve a MVM tulajdonába kerület.

A Mészáros-csoport korábbi becsléseink szerint 32 milliárd forintért szerezhette meg az erőművet, de hivatalos árat nem közöltek. A becslésünk jóval magasabb, mint a most bejelentett vételár, de ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy Mészáros Lőrinc bukott volna az üzleten.

A 2018-as év után 11 milliárd forint osztalékot vettek fel, a 2019-es üzleti év beszámolóját még nem látjuk.

Noha a korábbi üzletekről keveset tudni, az osztalékkal és a vételárral együtt becslésünk szerint a Mészároshoz köthető tulajdonosi kör minimum nullszaldóra hozhatta ki a Mátrai-ügyletet,

vagyis nem bukott azon, hogy közel két évig tulajdonolta a veszteségbe forduló erőművet. 

Hozzászólások lezárva.