Hitelből vállalkozást indítani: mire figyeljünk?

Egy új vállalkozás indításához sokszor jelentős összegű befektetésre is szükség van. A vállalkozói hitel kézenfekvő lenne, de egy új vállalkozás ezekhez megfelelő vállalkozói múlt nélkül nem feltétlenül fér hozzá.

Ezekben a helyzetekben sokszor csak egy szabadon felhasználható hitel jelenti az egyetlen megoldást – az ezzel kapcsolatos lehetőségeket járjuk körül ebben a cikkben.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású jelzáloghitel esetén fedezetre van szükség, ami a legtöbb esetben valamilyen lakóingatlan szokott lenni. Előnye, hogy alacsony kamat mellett vehetünk fel akár nagyobb összegű hitelt is, amit szabadon, bármilyen célra fel tudunk használni – értelemszerűen akár vállalkozás indításának finanszírozására is. Ha gond nélkül törlesztjük a későbbiekben a hitelt, akkor nem igazán van olyan hátrány, ami miatt rossz választás lenne a jelzáloghitel. Abban az esetben viszont, ha valamiért nem tudunk rendben törleszteni, a bank értékesítheti a fedezetként felajánlott lakóingatlant. Ezt egy olyan kockázat, amit nem mindenki hajlandó bevállalni – ez az oka annak, hogy ha szabad felhasználásról van szó, akkor a személyi kölcsön a népszerűbb megoldás.

Személyi kölcsön

A személyi kölcsönt a legkönnyebb felvenni, ezért jellemzően ez az egyik legkedveltebb hiteltípus. Fedezet nem szükséges hozzá, az igénylés egyszerű, a feltételek általában kedvezőek és maga a hitelfelvétel is gyorsan lezajlik. A kamat a futamidő során nem változik, jól tervezhető. Az egyetlen hátránya a szabad felhasználású jelzáloghitellel szemben, hogy drágább, tehát magasabb a kamata. Mivel a hitel visszafizetésére csak a hiteligénylő jövedelme jelenthet garanciát, a bank nagyobb kockázatot fut – ezért adja magasabb kamattal ezt a típusú hitelt.hitel_manager_deposit

Melyik szabad felhasználású hiteltípust válasszam?

Ha elérhető vállalkozói hitel híján szabadon felhasználható hitelből akarjuk megoldani a cég beindítását, a döntést az alábbi kérdésekre válaszolva hozhatjuk meg:

  • Mekkora összegre van szükségünk?
  • Mekkora törlesztőrészletet tudunk bevállalni?
  • Hány év alatt akarunk megszabadulni a törlesztőrészletektől?
  • Van a birtokunkban ingatlan?

Ha van fedezetként felhasználható ingatlan a birtokunkban, és biztosan rendben tudjuk majd törleszteni a hitelt, akkor az alacsony kamat miatt a jelzáloghitel a jó választás. Azt ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a jövedelmünk változhat a futamidő során és a jelzáloghitel kamata is nőhet annak függvényében, hogy a hitelt milyen kamatperiódussal vettük fel.

Ha nincs a birtokunkban fedezetként felajánlható ingatlan vagy nem szeretnénk azt kockáztatni, akkor a szabad felhasználású személyi kölcsönök jelenthetik az ideális megoldást a vállalkozás indítására. A törlesztőrészlet ezeknél fix, így nem érhet bennünket meglepetés a futamidő során, ahogy a birtokunkban levő ingatlant sem kockáztatjuk.

Ne csak a hitellel tervezzünk, ha a megoldást keressük

Egy vállalkozás indítása nem könnyű feladat, sokan nagyon hamar elbuknak. Legelőször ezért azt kell átgondolni, tényleg szükség van-e hitelre személyes célunk megvalósításához.

Egy szabad felhasználású kölcsön nem kis kockázattal jár.

  • A tartozást havi szinten törleszteni kell, nem késhetünk. Stabil jövedelem híján nagyon komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy megéri-e belevágni egy kölcsön felvételébe.
  • Attól függően, hogy honnan, melyik pénzintézettől veszünk fel hitelt, a kölcsön után fizetett kamat elérheti akár a hitelösszeg 50 százalékát is. Ez azt jelenti, hogy 5 millió forint esetén akár 7,5 millió forintot is vissza kell fizetnünk a banknak, ami nem elhanyagolható összeg.
  • A bankok különböző extra szolgáltatásokat is kínálnak, ezek választásakor azonban nagyon észnél kell lennünk. Ezek ugyanis jellemzően drágák és jelentősen megemelhetik az egyébként is magas kamatot.

Persze a vállalkozáshoz kockázatot kell vállalni, de ha okosan csináljuk, akkor akár meg is szabadulhatunk egy nem kívánt adósságtól.

  • A termékünket vagy szolgáltatásunkat piackutatással indítás előtt érdemes letesztelni. Így viszonylag kis összegből megtudhatjuk, van-e valós kereslet az ötletünkre anélkül, hogy több száz vagy több ezer darabot legyártottunk volna a termékből. Létrehozhatunk egy weboldalt, amelyen keresztül bemutatjuk termékünket, szolgáltatásunkat; ezt az oldalt reklámok segítségével felfuttathatjuk. Pozitív visszajelzés esetén indulhatunk a tényleges gyártással. Szolgáltatás esetén is megtehetjük, hogy előbb reklámmal vagy ingyenes apróhirdetés segítségével mérjük fel a keresletet. Ha működik az ötlet, beszerezhetjük a tevékenység megkezdéséhez szükséges eszközöket.
  • Kreatív ötletekkel a marketing költségeken is spórohatunk. Ingyenes oktatóvideókat készíthetünk, ami bemutatja a termék előnyeit, de sok feltörekvő influencer is akad, aki ingyenes termékért hajlandó lesz azt saját felületein reklámozni.
  • Ha olyanokat keresünk, akik hisznek az ötletünkben és hajlandóak vagyunk részesedést adni a cégünkből a munkájukért cserébe, akkor alkalmazottakat sem kell fizetnünk.

Persze vannak dolgok, amelyeket pénz nélkül nem tudunk megoldani. Ha kevés ilyen akad, akkor a megvalósításhoz szükséges tőkét akár megtakarítással is összegyűjthetjük. Ne feledjük: bármilyen hitelt veszünk fel, az kockázattal jár – főleg, ha új vállalkozásról van szó.

Hozzászólások lezárva.