Hétszázmillió állami adóforint megy egy egyházi iskola vívótermére

A kifizetésekhez kapcsolódó kincstári díjakkal együtt 732 millió forintot csoportosított át a kormány a költségvetésben a Modern Városok Programból az egyházi beruházások támogatására szolgáló keretbe – a pénzt a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium kapja, az építés alatt álló tornacsarnokára és vívótermére. Az iskola fenntartója a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend.

A kormány még 2019 nyarán ítélte oda a támogatást. Az építkezésre kiírt közbeszerzést két megyei cég, a zalakarosi Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt., illetve a megyeszékhelyi B&G Építő és Üzemeltető Kft. nyerte – írta meg a Napi.hu. A tornacsarnok és vívóterem építésének becsült költsége 1 milliárd 764 millió forint volt, a két nyertes – és egyben egyedüli ajánlattevő – 2 milliárd 424 millióért vállalta a munkát.

A kormány összesen 3,3 milliárd forint támogatást ítélt oda a projektre. A hírt 2018 augusztusában jelentette be Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő – számolt be a Zaol.hu. A polgármester megköszönte Vigh Lászlónak, hogy eredményes lobbitevékenységgel szolgálta a megálmodott célt. Mint mondta, azért képes az ország ilyen óriási fejlesztésekre, mert egyre többen dolgoznak. Vigh jelezte, míg 2010-ben 1,8 millió ember fizetett adót Magyarországon, addig mára ez a szám 4,4 millióra emelkedett.

A tornacsarnok 29,4-ször 44,6 méter alapterületű, 9,1 méter magas és három részre osztható lesz. A vívócsarnok 18-szor 38,1 méteres és 3,8 méter magas lesz. A teljes hasznos alapterület 4 ezer négyzetmétert tesz ki.

Egy másik határozattal a kormány 880 millió forintot adott a győri önkormányzatnak a Modern Városok Programból a Xantus János Állatkert átfogó fejlesztésére – a 2017–2020. évekre megállapított mindösszesen 2 milliárd forint összegű központi költségvetési támogatáson felül. Ezt még egy 2017-es határozat alapozta meg, abból most kivették az állatkert támogatása fejében egy új konferenciaterem esetleges felépítésének támogatását.

Hozzászólások lezárva.