Hétmilliárd forintért épít gyárat Szerbiában a vezető magyar takarmánygyártó

Magyarország vezető takarmánygyártója, az UBM Csoport 7,3 milliárd forintos beruházással hoz létre gyárat a vajdasági Sidben – számolt be a helyi önkormányzatra hivatkozva több szerb médium. A zöldmezős beruházással létrejövő takarmánygyár 110 embernek adhat majd munkát és 2022-re készülhet el.

A 2011-es népszámlálás szerint a horvát határ közelében fekvő Sid lakossága 15 ezer fő volt, amelynek fél százaléka volt magyar. A sidi gyár építésére magyar állami támogatást is kapott az UBM Csoport, 2020 októberében 2,3 milliárd forintos támogatást ítéltek meg a cégcsoport nyugat-balkáni terjeszkedéshez (nyolc másik vállalat is kapott erre állami támogatást).

A támogatás bejelentésekor a cég vezetője azt mondta, hogy Sidben a Balkán legmodernebb, leghatékonyabb takarmánykeverőjét hozzák létre. A tervek szerint a szerbiai gyár termékeinek 80 százalékát ömlesztett kiszerelésben közepes és nagyobb farmok részére forgalmazzák, 20 százalékban zsákos csomagolásban a háztáji gazdaságok számára. A célpiac pedig az egész balkáni régió lesz.

[embedded content]
Videó a cégcsoport egyik korábban átadott üzeméről.

Az UBM-nek ez lesz a harmadik külföldi üzeme a romániai (kerelőszentpáli) és szlovákiai (hernádcsányi) takarmánykeverő után. A 2019-ben átadott romániai gyár 15,6 millió eurós (mai árfolyamon 5,7 milliárd forintos) beruházással jött létre, a cégcsoport honlapja szerint ez a régió egyik legnagyobb és Európa egyik legmodernebb technológiájával rendelkező takarmánygyártó létesítménye.

Orbán Viktor is részt vett az UBM kerelőszentpáli üzemének átadásán 2019 májusában. Fotó: Szecsődi Balázs MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A magyar magánszemélyek tulajdonában álló cégcsoportot 1996-ban alapították meg, a kezdetekben szójadara importálásával foglalkozott. Honlapja szerint jelenleg is piacvezető ebben a szegmensben közel 30 százalékos részesedéssel. A portfóliója folyamatosan bővül, mára Magyarország legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedője lett és takarmánygyártásban is meghatározó szereplő.

A pilisvörösvári központú anyavállalat leánycégeinek összárbevétele 2019-ben meghaladta a 100 milliárd forintot. Fő exportpiacai közé tartozik Szlovákia, Románia, Szerbia és Lengyelország. Honlapjuk szerint Oroszországban is terjeszkedhetnek, mint írják, “moszkvai irodánkkal lehetővé válik az orosz piacok elérése”.

Vállalat Balkán mezőgazdaság Szerbia takarmány Olvasson tovább a kategóriában

Hozzászólások lezárva.