Hétindító – 6. hét

Szép napsütötte februári reggelt kívánok mindenkinek! A héten a járulékbevallásokkal elkezdődik  a bevallási hajrá is, egyre másra követik egymást a határidők, ezért annak ellenére, hogy a héten több rapid határidő nem várható, nem ülhetünk tétlenül!

A  12-re határidős a járulékbevallások benyújtása, az alábbiak szerint:

  • XX58-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • XX08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve az különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

A fentiek elkészítése közben figyelemmel kell lennünk az év eleji jogszabályváltozásokból, béremelésekből, esetleges átsorolásokból eredő változásokra is, azzal, hogy sok minden csak február 01től változik! Egyúttal fel hívhatjuk ügyfeleink figyelmét  a munkaszerződés módosítások fontosságára, és arra, hogy azt mindig írásba kell foglalni. Meglátásom szerint a munkaügyi feladatok ellátása nem a könyvelő feladata, ennek ellenére a tájékoztatási kötelezettségünk megáll! Én minden évben küldök ügyfeleimnek egy általános munkaszerződés és munkaszerződés módosítás mintát, és ehhez kapcsoltan a munkaidő nyilvántartásához megfelelő nyomtatvány mintákat is, ezt az idén is megtettem. Kiegészítjük mindezt a  januári bérszámfejtés után- idén a februári minimálbéres korrekciók végrehajtása után –  egy alkalmazott törzzsel, hogy egyeztethessék, kinél minek is kellett volna változnia!

Év eleje lévén akinek bármilyen okból üres (nem nulla adattartalmú!!!!) a 08-as bevallása, az eddig a határidőig tehet nyilatkozatot az NY jelű nyomtatványon, hogy az év hátralévő részében erre ne legyen gondja! Természetesen semmi akadálya a havi nyilatkozat benyújtásnak, és annak se, hogy a 08-as járulékbevallás főlapját benyújtva teljesítsük ezen kötelezettségünket!

A bérszámfejtéshez kapcsoló 08-as járulékbevallásokon túl, a héten fel kell készülni az áfa bevallásokhoz érkező iratanyag feldolgozásra! Mivel az évi első havi áfa bevallására készülünk, célszerű a törzsadatokat ellenőriznünk, és ezt a saját nyilvántartásainkon átvezetni! Ott és ahol ezzel nem értünk egyet, szükség esetén egyeztetést kezdeményezni a NAV-nál! És ha már áfa bevallás, gőzerővel elő kell venni éves áfás ügyfeleink iratanyagát is, hiszen a 25-e, mint éves áfa bevallási határidő is közelít!

KATA adózók tekintetében figyelemmel kell lenni arra, hogy aki a tételes iparűzési adó hatálya alá szeretne átjelentkezni, az február 15-ig teheti ezt meg! Természetesen azokban az esetekben, ahol nincs változás, nem kell megismételni a bejelentést!

A február 25-i határidő az idén iparűzési adó szempontjából is jelentőséggel bír, hiszen az iparűzési adó előlegének 1%-ra mérsékléséről a NAV irányába eddig adhatóak be a nyilatkozatok! Figyeljünk arra, hogy fontos minősíteni, az adott vállalkozás megfelel e nyilatkozattételi paramétereknek, és mi irodánkban kizárólag az ügyfelek kérésére nyújtjuk be ezt a nyilatkozatot, én fontosnak tartom, hogy ez így történjen.  Bokros teendőink közben már készíthetjük a KATA-sok bevallásait is a fentieken felül, nem megfeledkezve az alanyi mentesek turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallásáról(természetesen azokban az esetekben, ahol ez fennáll) sem .

Mindenkinek haladós szép napokat, akadálytalan bérszámfejtést, fennakadás nélküli “Cégkapu és barátai”  rendszert, és gyorsan megérkező nyugtákat kívánok!

Hozzászólások lezárva.