Hétindító – 48. hét

Lassan közeledve a Karácsonyhoz, könyvelőként egy igen sok feladattal tarkított bő egy hónap előtt állunk, annak ellenére, hogy az előttünk álló hét viszonylagos nyugalmat ígér! Nézzünk tehát körül, mi az, amivel lassan már haladnunk kell!

A héten – a munkánkat meggyorsítandó – már bekérhetőek a jelenléti adatok, így talán kicsit korábban elkészülhetünk a szokásos bérszámfejtési munkálatokkal, és a bevallások elő- és elkészítésével.

Amire biztosan gondolnunk kell decemberben:
• áfa státuszbeli váltások (civileknél lehetőség az alanyi mentesség alá bejelentkezni a tevékenység jellegére tekintettel mentes választás helyett, illetve pl. alanyi mentesség helyett áfa státusz választás, vagy fordítva, ha a feltételek fennállnak)
• áfa “módszerek” közti választás (pl. pénzforgalmi áfa, MNB-EKB árfolyam választás kérdései stb.)
• Jó időszak ez egy törzsadat kontrollhoz, kinek milyen tevékenysége van, mit is végez ténylegesen, kell-e törölni, felvenni új tevékenységet
• különböző nyereség adózási módok közti váltás gazdaságossági számításai (pl. érdemes-e váltani KATA-ra, KIVA-ra) , esetleg onnét visszajönni
• december 20-i felöltések (iparűzési adó) az arra kötelezetteknek
• december 20-ig termékdíj előleg megfizetése azoknak, akik erre kötelezettek
• adófolyószámla kontroll (különösen KATA-soknál, civil szervezeteknél!)
• természetesen – és nem utolsósorban – felkészülés az új adóévre az adójogszabály-változások mélyreható tanulmányozása mellett, például az országszerte zajló Adóegyetemen

Természetesen a fentieken túl – ügyfélkörünket ismerve – még egyéb kötelezettségek is felmerülhetnek, melyet célszerű idejekorán számba venni. Az viszont tény, hogy nem tartozik véleményem szerint a közvetlen kötelezettségeink közé a gazdaságossági számítások egy részének elvégzése, viszont a számaikat mi látjuk, a főkönyveiket mi tudjuk igazán értelmezni, és az a tapasztalatom, hogy egy-egy esetben, amikor úgy látjuk, érdemes számolni, ezt az ügyfél tőlünk kifejezetten jó néven veszi, és talán érezve a törődést kicsit nagyobb megbecsülést kapunk. Mindennek ellenére a nagyobb időigénnyel rendelkező gazdaságossági és adóoptimalizációs számítások bonyolultak is lehetnek, akár egy kisebb fajta évzárást is igényelhetnek, ilyen esetekben az ügyfélnek díj megjelölése mellett felajánlhatjuk a több adózási módszer melletti adóterhelés kiszámítását!

Egyre inkább azt látom, a kisebb cégek ügyvezetői is – ha lassan is – de ébredeznek, már tudják, hogy nem mindig az elsőre olcsónak tűnő megoldás a legolcsóbb, és ha segítségükre vagyunk az adójuk optimalizálásánál, hallgatva tanácsainkra, hajlandóak változtatni, amelynek a gyümölcsét élvezve egy tartós, megbízható alapokon nyugvó ügyfél-könyvelő kapcsolat alakítható ki velük.

Tavaly ilyentájt vált igazán “élessé” a cégkapuk regisztrálása, viszont tapasztalatom szerint az ügyvezetők, vállalkozók még mindig nem “nőttek fel” a feladathoz, és tőlünk várják, hogy személyes ügyfélkapuikat, személyes cégkapuikat is figyelemmel kísérjük! Irodánk ezt a feladatot nem vállalja át, meg kell értsék, hogy ez egy elektronikus postaláda, melyet nekik is legalább hetente kétszer-háromszor figyelniük kell, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sok hatóság tart már kapcsolatot a cégkapun, ügyfélkapun keresztül ügyfeleinkkel! Annak érdekében, hogy ezt megértsék, és tudják használni, ismételten tájékoztatót küldtünk ki részükre a cégkapu használatáról! Egyre fontosabbá válik ez a fajta felkészítése a vállalkozói szférának, hiszen hamarosan minden általuk kiállított (egyelőre csak áfás) számláról a jövő nyártól tételesen adatot kell szolgáltatniuk, az eddigi százezer forintos áfa összegre vonatkozó “szűrő” megszűnik, és azt gondolom, hogy ezt már könyvelőként felvállalni még kisebb, aprócska vállalkozások esetén is szinte lehetetlen, és szerintem nem is könyvelői kompetencia!

Mindenkinek haladós napokat, zökkenőmentes működő ügyfélkapus rendszert kívánok!

Hozzászólások lezárva.