Hétindító – 47. hét

Szép hetet kívánok mindenkinek, annak ellenére, hogy már didergős reggelre ébredtünk! Mielőtt azonban nekiesünk az Ügyfélkapunak, és elkezdjük beküldeni a hétre esedékes bevallásokat, ki ne maradjon a kávé vagy tea…

Határidősek a szerdai napra (november 20.) az áfával kapcsolatos bevallások, jelesül:

  • 1965-ös áfa bevallások;
  • 19A60-as összesítő nyilatkozatok.

Természetesen nem megfeledkezve a speciális adózói kör – például az alanyi adómentes áfa alanyok – esetleges rendkívüli bevallásának benyújtásáról! Ilyen ügylet fordulhat elő mindazon esetekben, amelyekben nem járhat el ügyfelünk alanyi mentes minőségében (például EU beszerzések stb.).

Felhívom a figyelmet, hogy természetesen az adózók szűkebb körét érintően is esedékessé válik/válhat némely bevallás benyújtása, ilyen lehet például a NETA bevallás, reklámadót érintő bevallások, illetve egyes jövedéki területeket érintő bevallások stb.

Figyeljünk arra, hogy negyedéves zárást követő hónap lévén, előfordulhat, hogy a korábban negyedéves ügyfelünk esetleg havi áfa bevallóvá vált, értékhatár átlépés miatt. Akinél ez esélyes lehet, ott célszerű a nyilvántartásainkat a NAV törzsadattal összevetni. Tapasztalatom szerint több alanyi mentes ügyfél is átlépi az áfa küszöbértéket ekkortájtra, így célszerű az ő házuk táján is körbenézni, hiszen nem egyszerű utólag korrigálni, ha később derül fény az eltérésekre!

A múlt hét folyamán beterjesztették az adótörvények módosításainak tervezetét, így akinek van szabad kapacitása, már nekiláthat ezen tervezetek tanulmányozásának! Abból, amit már látni, tudni lehet, nem lesz könnyű e tekintetben a jövő év sem, de fontos szem előtt tartani, hogy ezek egyelőre tervezetek, végleges formát elfogadásuk után fognak ölteni. A változásokból én az Adóegyetemen fogok felkészülni.

Mindezeken túl a viszonylag nyugalmas időszakban már felkészülhetünk az év végi hajrára, ennek keretében folyamatosan monitorozni kell ki, hogyan állunk leadott iratanyaggal; eredményügyileg; kell-e egyeseknél adóoptimalizációs célból még idén átjelenteni; változás jelenteni.  Kiemelt figyelmet kell szentelnünk a feltöltésre kötelezett cégeknek, hiszen hamarosan itt a határidő e tekintetben is.

Ezen a héten lesz két éves a Civil Klubunk, ahova továbbra is szeretettel várok minden civil szervezetekkel foglalkozó kollégát, civil szervezetek vezetőit. A klubban igyekszünk minden kérdésre a választ együtt megtalálni! Jelentkezés a 2020 évi klubba>> Jelentkezem

Mindenkinek haladós napokat, zökkenőmentes működő ügyfélkapus rendszert kívánok!

Hozzászólások lezárva.