Hétindító – 40. hét

Szeptember utolsó napjára virradtunk, így holnaptól egy rohanásokkal és egyeztetésekkel teli hónap kezdődik számunkra.

Bár a hét még viszonylag határidő szegény, már most elő lehet készíteni egy-két feladatot, megkönnyítve a negyedéves zárást. Mi, minden negyedéves fordulónál igyekszünk ügyfeleinktől a szokásosnál korábban bekérni a jelenéti adatokat, hogy a bérszámfejtési feladatokkal idejekorán végezzünk.

Október 12. (ami októberben 14-re esik a hétvége miatt) a VSZJA hatálya alá tartozó vállalkozóknál egy előlegfizetési időpont, mely az ilyen adózást választó egyéni vállalkozók iratanyagának teljessé tételét is megkívánja tőlünk, hiszen előleget a „tényszámok” ismeretében kell fizetniük.

Ezeken a feladatokon túl, aki teheti, már előkészítheti a negyedéves feladatokat – ahogy ezt már említettem. Kezdésnek javaslom a társasági adó előlegek kiközlését, a cégautóadóval kapcsolatos feladatok elvégzését, amely ebben a negyedévben – tekintettel a szeptemberi teljesítményadó előleg befizetési határidőre – külön ellenőrzési pontot is jelent számunkra, még pedig vizsgálni kell a befizetés határidőben megtörténtét is.

Mivel az év háromnegyede lassan eltelt, az alanyi mentes ügyfelek tekintetében is célszerű egy kontrolt végezni, hogy is állnak a bevételi küszöbként meghatározott 12 millió forintos kerettel. Az éves áfa alanyok tekintetében pedig egy pillantást mindenképp megér, hogy „vajon nem lépett-e ügyfelünk küszöbértéket, és nem nőtt-e fel a negyedéves bevallási határidősök közé?”.

A látókörünkben lévő KATA alanyok bevételeit is kezdjük el összesíteni, hogy láthatóvá váljék, lesz-e/lehet-e nekik különadó fizetési kötelezettségük, továbbá lassan az ő esetükben célszerű az adófolyószámla kontroll, mert egy-kettőre itt az év vége, és ha túl sok a tartozás (100.000 Ft feletti), akkor könnyen kikerülhet e kedvező adózási mód alól. Mivel a legtöbbjük alanyi mentes, áfa szempontjából is meg kell vizsgálni, hol is tartanak.

Civil szervezeteknek, a tavalyihoz hasonlóan – lehetőségük van lekérdezni az 1%-os felsajnálók névsorát. Természetesen csak azok nevét és elérhetőségeit ismerhetik meg, akik ehhez az adóbevallásban hozzájárultak. A nyomtatvány, melyen keresztül az adatigénylés leadható az EGYADAT nevet viseli, benyújtása október 15-től folyamatos. Mivel ma szeptember 30. van, így a mai nap legkésőbb még kezdeményezhető XXEGYREG nyomtatvány benyújtásával a regisztrációs eljárás, hogy a szervezet a jövő évben 1%-os felajánlásokat fogadhasson.  (Természetesen ez csak azokat a szervezeteket érinti, akik korábban még nem regisztráltak.)

És ha már a civil szervezeteknél tartunk, itt hívom fel a figyelmeteket, hogy november 4-én a civil szervezetek számvitelével, adózásával és egyéb aktuális kérdéseivel foglalkozunk az aktuális civil konferenciámon, melyre jelenleg még kedvezményesen tudtok jelentkezni!

Ahogy említettem az év háromnegyede eltelt, ami számunkra, regisztrált könyvelőknek még egy nagyon fontos határidő közeledtét jelzi: év végéig meg kell szereznünk a kreditpontokat. Aki még nem szerezte meg 16 kreditpontját, annak ajánlom a Penta hagyományos, kétnapos, mérlegképes továbbképzését, ahol – a készlet erejéig – az általam szerkesztett 2020. évi Könyvelői Agendára is szert lehet tenni.

Hozzászólások lezárva.