Hétindító – 37. hét

Habos kávés jó reggelt kívánok mindenkinek, immár szeptember közepén, az iskolakezdési sokk után! Csapjunk is bele a közepébe!

Szeptember 12-re határidős a havi járulékbevallás benyújtása, az alábbiak szerint:

  • 1958-as bevallások egyéni vállalkozások körében,
  • 1908-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT).

A bevallás benyújtásán túl nem feledkezhetünk meg az ebből eredő kötelezettségek befizetéséről sem!

A hétvégére eső határidő okán a jövő hét hétfőre (09.16.) lesz határidős a helyi adó előlegek megfizetése is, így még bőven időben vagyunk az ügyfelek értesítésével!  Fontos figyelni a cégautóadós ügyfelekre, mert náluk kardinális kérdés, hogy a teljesítményadót határidőre megfizessék, hiszen ennek összege csak ebben az esetben vonható le a jövő hónapban esedékessé váló cégautóadó összegéből! Amennyiben csak egy napot is csúszik a befizetés, jogszerűen nem helyezhető levonásba ez a tétel!

Szeptember lévén folyamatosan napirenden kell tartani a civil szervezeteknél a NAV 1%-os regisztrációs eljárást, ott és ahol ez releváns. A határidő jogvesztő, szeptember 30. Nyomtatványa az EGYREG nevet viseli!

Szintén szeptember 30-ig kell legkésőbb benyújtani az előző évről szóló ELEKÁFA kérelmeket. Ez dióhéjban annyit tesz, hogy azon ügyfeleinknél, akiknél rendszeres az EU bármely más tagországában az áfás beszerzés, ott a helyi szabályok szerint felszámított áfát – ha az adóalany a feltételeknek megfelel – visszaigényelheti. (Például a rendszeresen külföldön kiküldetésben tartózkodók egyes költségei, konferencia belépők, szállásdíjak, külföldi tehergépjármű tankolás, vagy csak egy óvatos külföldi, aki a helyi áfával növelt számlát állított ki részünkre, és azokban az esetekben is, amikor az EU előírások és magyar Áfa jogszabályok is az adott országban rendelik teljesítettnek az ügyletet (ingatlanokkal, közlekedési eszközökkel kapcsolatos szolgáltatások.))

Érdekes lehet ott is, akiknél bármely okból kifolyólag egy-két nagyobb áfa tartalmú ilyen típusú tétel jelentkezett az elmúlt időszakban. Természetesen az ügyfeleink zöme meglehetősen tájékozatlan ez ügyben, ugyanakkor értékes forintokat takaríthatunk meg nekik! Ettől az eljárástól – meglátásom szerint – még mindig ódzkodunk kicsit, pedig maga az eljárás nem bonyolult, nekünk egy adatlap benyújtása a dolgunk a hozzá tartozó mellékletekkel a többit a NAV intézi a külföldi adóhatósággal.  Természetesen ez irányú igényünket akkor és csak akkor jelenthetjük be, ha a paramétereink alapján az áfa visszaigénylésre egyébként jogosultak vagyunk, és az előzetesen felszámított áfa belföldön is levonásba helyezhető lenne! Érdemes tehát áttekinteni, melyik ügyfelünknél is releváns ez a történet!

Kellemes napsütéses, haladós mindennapokat, működő ügyfélkaput és sikeres regisztrációkat kívánok!

Hozzászólások lezárva.