Hétindító – 3. hét

Szeretettel üdvözlök mindenkit ezen a szép hétfő reggelen ismét.  A héten igazából beindul a könyvelői szezon, így ahogy tudunk, próbáljunk előremutatóan haladni a munkával!

Mára határidős – a vasárnapra eső 12-e miatt – a járulékbevallások benyújtása az alábbiak szerint:

 • 58-as bevallások egyéni vállalkozások körében;
 • 08-as bevallások társaságok, esetlegesen civilek, egyéni vállalkozások körében (természetesen nem megfeledkezve a különleges adózói kör érintett bevallásairól, pl. 08INT)

És akkor 08-as bevallás újratöltve: a decemberi bevallás a szakképzési hozzájárulás elszámoló bevallása, tehát, ezt nullás adattartalommal az arra kötelezetteknek mindenképpen be kell nyújtani, még akkor is, ha erről korábban „NY”-es nyilatkozaton előre mutatóan nyilatkozatot tett! Figyeljünk arra, hogy az egyesületek és alapítványok NEM alanyai a szakképzési hozzájárulásnak, így sem előleget, sem elszámoló bevallást e tekintetben benyújtani nem kell! Aki eddig vallott ilyen jogcímen, az önellenőrzéssel teheti helyre! Sajnos ez a NAV-nál még mindig nem fut „hibaágra”.

Mivel negyedévet is zártunk, a normál költség elszámolós egyéni vállalkozók Szja előlegeire is figyelmet kell fordítanunk!

Január 20-ra, hétfőre lesznek határidősek:

 • Havi és negyedéves áfa bevallások és befizetések.
 • Áfa bevallás benyújtása speciális adózói körbe tartozóknál, ha az szükséges. (Pl. alanyi mentes áfa alanyok esetleges rendkívüli havi bevallásai.)
 • Havi és negyedéves összesítő nyilatkozat – figyelve az esetlegesen értékhatárt lépőkre. (Elképzelhető olyan eset is, amikor fő szabály szerint negyedéves áfa bevallói státusz ellenére havi összesítő nyilatkozat benyújtásra kerül sor.)
 • Éves áfa bevalló ügyfelek esetén meg kell nézni, nem lépett-e értékhatárt.
 • KIVA előleg bevallás és megfizetés.
 • Cégautóadó bevallás és megfizetés.
 • Környezetvédelmi termékdíj negyedéves bevallása és megfizetése.
 • 01-es bevallás benyújtása havi és negyedéves bevallói státusz esetén (Rehabilitációs hozzájárulás, stb.)
 • Havi és negyedéves társasági adó előlegek megfizetése.

Áfa tekintetében különös tekintettel kell lenni egy-két ügyfélnél, aki áfa státuszt váltott (pl. áfásból alanyi mentes lett stb.) az átmeneti szabályokra, melyek az általánostól eltérő speciális áfa bevallási jogcímeket is teremthetnek! A másik fontos dolog, az ún. arányosítós áfásoknál az év végével esetlegesen szükségessé váló korrekciók átvezetése is!

Bokros teendőink között ki ne felejtsük a NÉBIH-et, melynek második féléves díját január 31-ig kell megfizetni!

KATA adóalanyok esetében arra is figyelemmel kell lenni, hogy – amennyiben tételes iparűzési adót választottak, és voltak olyan időszakaik, melyekre tekintettel nem keletkezett KATA fizetési kötelezettség, (pl. táppénz) – január 15-ig lehetőségük van adóbevallást tenni, így csökkentve a számukra előírt kötelezettséget!

Mindenkinek kellemes téli napokat, meleg szobát, forró teát és kávét, valamint haladós napokat kívánok!

Hozzászólások lezárva.